Ciasto z serem i malinami
Proste i wilgotne ciasto z dużą ilością owoców. Zasmakuje zarówno fanom serników, jak i biszkoptów. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 400 g malin
- 250 g sera białego półtłustego
Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Blendujemy osobno twaróg, który dodajemy do jaj z cukrem. Całość miksujemy. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami. Formę do pieczenia (tortownica o średnicy 22 cm) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (u mnie masło), oprószamy mąką. Przelewamy masę. Na całym cieście rozkładamy gęsto i dość głęboko (by były na każdym poziomie) maliny. Na wierzchu także je układamy. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-55 minut.
Zobacz także: bez pieczenia - pyszny sernik na zimno
Polecamy wideo: Tort czekoladowy z mascarpone i owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze