Ciasto z malinami, galaretką i bezą. Nie zostanie nawet okruszek

Oto przepis na pyszne ciasto, któremu nikt się nie oprze. Kruchy spód, galareta pełna owoców, puszysta masa śmietanowa i pięknie przyrumieniona beza. To musi być pyszne!

Ciasto z malinami, galaretką i bezą. Nie zostanie nawet okruszekCiasto z malinami, galaretką i bezą. Nie zostanie nawet okruszek
Karolina Wójciga

na bezę z migdałami:

  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • płatki migdałowe do posypania bezy.

na kruche ciasto:

  • 4 żółtka,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g),
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła.

na galaretkę z malinami

  • 1/2 kg malin,
  • 3 malinowe galaretki,
  • 3 i 1/2 szklanki gorącej wody.

na krem śmietankowy z wanilią:

  • ½ l śmietany kremówki 30 proc. (schłodzonej),
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią.

Przepis

Beza
Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Teraz czas na pieczenie bezy — formę odwróć do góry dnem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów. Bezę piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Kruche ciasto
Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki na kruche ciasto, zacznij je wyrabiać, a następnie uformuj kulę. Spłaszcz ją lekko, przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż nim formę i wyrównaj. Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min.
Galaretka z malinami
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie przestudź je i wymieszaj z malinami. Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
Krem śmietankowy z wanilią
Wszystkie składniki na krem śmietankowy z wanilią umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Ubijaj, aż otrzymasz gęsty krem. Składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu. Najlepiej, jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto.

Przepis

Teraz wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę. Kompletne ciasto włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możesz już je wyjąć, kroić go i podawać ku uciesze łasuchów.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna