Ciasto z malinami, galaretką i bezą. Nie zostanie nawet okruszek
Oto przepis na pyszne ciasto, któremu nikt się nie oprze. Kruchy spód, galareta pełna owoców, puszysta masa śmietanowa i pięknie przyrumieniona beza. To musi być pyszne!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
na bezę z migdałami:
- 4 białka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- płatki migdałowe do posypania bezy.
na kruche ciasto:
- 4 żółtka,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g),
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 kostki masła.
na galaretkę z malinami
- 1/2 kg malin,
- 3 malinowe galaretki,
- 3 i 1/2 szklanki gorącej wody.
na krem śmietankowy z wanilią:
- ½ l śmietany kremówki 30 proc. (schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią.
Beza
Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Teraz czas na pieczenie bezy — formę odwróć do góry dnem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów. Bezę piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Kruche ciasto
Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki na kruche ciasto, zacznij je wyrabiać, a następnie uformuj kulę. Spłaszcz ją lekko, przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż nim formę i wyrównaj. Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min.
Galaretka z malinami
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie przestudź je i wymieszaj z malinami. Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
Krem śmietankowy z wanilią
Wszystkie składniki na krem śmietankowy z wanilią umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Ubijaj, aż otrzymasz gęsty krem. Składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu. Najlepiej, jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto.
Teraz wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę. Kompletne ciasto włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możesz już je wyjąć, kroić go i podawać ku uciesze łasuchów.
Zobacz także wideo: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze