Ciasto z malinami, galaretką i bezą. Nie zostanie nawet okruszek

Oto przepis na pyszne ciasto, któremu nikt się nie oprze. Kruchy spód, galareta pełna owoców, puszysta masa śmietanowa i pięknie przyrumieniona beza. To musi być pyszne!

Ciasto z malinami, galaretką i bezą. Nie zostanie nawet okruszekCiasto z malinami, galaretką i bezą. Nie zostanie nawet okruszek
Karolina Wójciga

na bezę z migdałami:

  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • płatki migdałowe do posypania bezy.

na kruche ciasto:

  • 4 żółtka,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g),
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła.

na galaretkę z malinami

  • 1/2 kg malin,
  • 3 malinowe galaretki,
  • 3 i 1/2 szklanki gorącej wody.

na krem śmietankowy z wanilią:

  • ½ l śmietany kremówki 30 proc. (schłodzonej),
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią.

Przepis

Beza
Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Teraz czas na pieczenie bezy — formę odwróć do góry dnem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów. Bezę piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Kruche ciasto
Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki na kruche ciasto, zacznij je wyrabiać, a następnie uformuj kulę. Spłaszcz ją lekko, przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż nim formę i wyrównaj. Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min.
Galaretka z malinami
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie przestudź je i wymieszaj z malinami. Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
Krem śmietankowy z wanilią
Wszystkie składniki na krem śmietankowy z wanilią umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Ubijaj, aż otrzymasz gęsty krem. Składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu. Najlepiej, jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto.

Przepis

Teraz wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę. Kompletne ciasto włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możesz już je wyjąć, kroić go i podawać ku uciesze łasuchów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja