Trwa ładowanie...
d3vq4ea
09-08-2017 14:13

Ciasto ryżowe ze śliwkami. Zniknie do ostatniego okruszka

Przepis

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to babciny klasyk. Niestety osoby uczulone na gluten mogą się jedynie obejść smakiem. Ratunkiem dla nich może być ciasto ryżowe. Miękkie w środku, wilgotne od owoców, posypane migdałową kruszonką. Niebo w gębie.

d3vq4ea
3.8
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 350 g śliwek bez pestek,
  • 1 szklanka płatków ryżowych,
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • cynamon.

Na kruszonkę:

  • 100 g drobnego cukru,
  • 200 g mąki ryżowej,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 80 g masła.
Przepis

W dużej misce wymieszaj płatki ryżowe, jogurt, cukier, cynamon i żółtka. Białka ubij i delikatnie połącz z masą ryżową. Odstaw na 30 minut, by płatki wchłonęły wilgoć. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do foremki wylej ciasto. Na wierzchu poukładaj śliwki. Składniki na kruszonkę umieść w misce i połącz. Posyp ciasto kruszonką. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw placek i piecz przez ok. 40-45 minut.

Zobacz też: Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku

Ciasto ryżowe ze śliwkami. Zniknie do ostatniego okruszka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vq4ea
d3vq4ea
d3vq4ea
d3vq4ea
Więcej tematów
d3vq4ea