Ciasto ryżowe ze śliwkami. Zniknie do ostatniego okruszka
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to babciny klasyk. Niestety osoby uczulone na gluten mogą się jedynie obejść smakiem. Ratunkiem dla nich może być ciasto ryżowe. Miękkie w środku, wilgotne od owoców, posypane migdałową kruszonką. Niebo w gębie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 350 g śliwek bez pestek,
- 1 szklanka płatków ryżowych,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- cynamon.
Na kruszonkę:
- 100 g drobnego cukru,
- 200 g mąki ryżowej,
- 50 g mielonych migdałów,
- 80 g masła.
W dużej misce wymieszaj płatki ryżowe, jogurt, cukier, cynamon i żółtka. Białka ubij i delikatnie połącz z masą ryżową. Odstaw na 30 minut, by płatki wchłonęły wilgoć. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do foremki wylej ciasto. Na wierzchu poukładaj śliwki. Składniki na kruszonkę umieść w misce i połącz. Posyp ciasto kruszonką. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw placek i piecz przez ok. 40-45 minut.
Zobacz też: Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze