Ciasto Pani Walewska z bakaliami

Bardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. To doskonała propozycja na rodzinny podwieczorek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Bardzo smaczny wypiek z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ale warto się postarać, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. To doskonała propozycja na rodzinny podwieczorek.

Składniki na kruche ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej), 260 g masła, 150 g cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki śmietany 12 proc. lub 18 proc.

Beza: 8 białek, 1 szklanka cukru, 100 g wiórków kokosowych, 50 g rodzynek, 100 g poszatkowanych orzechów włoskich.

*Ciasto z miodem: *200 g mąki pszennej (użyłam tortowej), 1/4 szklanki naturalnego miodu, 2 żółtka, 1 łyżeczka śmietany 12 proc. lub 18 proc., 1/2 łyżeczki sody, 40 g masła w temperaturze pokojowej.

Krem: 3 żółtka, 150g cukru, 250 ml zaparzonej kawy, 250 ml mleka, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g masła w temperaturze pokojowej.

*Dodatkowo: *około 250g powideł śliwkowych

Krem:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1/4 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę mleka z zaparzoną kawą i kawą rozpuszczalną zagotować. Dodać masę z żółtkami i energicznie mieszając, zagotować gęsty budyń. Gdy budyń zacznie się gotować zmniejszyć ogień i mieszając, gotować go jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę taką samą, jak masło).

Kruche ciasto:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  2. Ze składników na „kruche ciasto” zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części.
  3. Dwie blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z nich wyłożyć ciastem (jeśli mamy tylko jedną blaszkę, przygotowujemy najpierw jedno ciasto, później drugie). Wierzch ciasta posmarować powidłami. Beza:
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  5. Pianę z bakaliami podzielić na dwie równe części i każdą równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, każde ciasto piec osobno przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto z miodem:
  6. Składniki na ciasto z miodem zagnieść i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C na funkcji góra-dół) i piec przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Masło do kremu utrzeć, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie po łyżce dodawać budyń, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach (jeśli masa się zwarzy podczas dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać).
  8. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków :)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce