Ciasto Pani Walewska z bakaliami
Bardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. To doskonała propozycja na rodzinny podwieczorek.
Bardzo smaczny wypiek z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ale warto się postarać, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. To doskonała propozycja na rodzinny podwieczorek.
Składniki na kruche ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej), 260 g masła, 150 g cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki śmietany 12 proc. lub 18 proc.
Beza: 8 białek, 1 szklanka cukru, 100 g wiórków kokosowych, 50 g rodzynek, 100 g poszatkowanych orzechów włoskich.
*Ciasto z miodem: *200 g mąki pszennej (użyłam tortowej), 1/4 szklanki naturalnego miodu, 2 żółtka, 1 łyżeczka śmietany 12 proc. lub 18 proc., 1/2 łyżeczki sody, 40 g masła w temperaturze pokojowej.
Krem: 3 żółtka, 150g cukru, 250 ml zaparzonej kawy, 250 ml mleka, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g masła w temperaturze pokojowej.
*Dodatkowo: *około 250g powideł śliwkowych
Krem:
- Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1/4 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę mleka z zaparzoną kawą i kawą rozpuszczalną zagotować. Dodać masę z żółtkami i energicznie mieszając, zagotować gęsty budyń. Gdy budyń zacznie się gotować zmniejszyć ogień i mieszając, gotować go jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę taką samą, jak masło).
Kruche ciasto:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Ze składników na „kruche ciasto” zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części.
- Dwie blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z nich wyłożyć ciastem (jeśli mamy tylko jedną blaszkę, przygotowujemy najpierw jedno ciasto, później drugie). Wierzch ciasta posmarować powidłami. Beza:
- Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Pianę z bakaliami podzielić na dwie równe części i każdą równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, każde ciasto piec osobno przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto z miodem:
- Składniki na ciasto z miodem zagnieść i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C na funkcji góra-dół) i piec przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masło do kremu utrzeć, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie po łyżce dodawać budyń, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach (jeśli masa się zwarzy podczas dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać).
- Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków :)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys.