Ciasto marchewkowe. Deser, który nie pójdzie w boczki

Wilgotne ciasto marchewkowe z delikatnym kremem serowym. Deser, którym mogą się zajadać nawet alergicy. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ale warto się poświęcić. Smak wam wszystko wynagrodzi.

Ciasto marchewkowe pięknie prezentuje się na stole
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety
Katarzyna Gileta

- Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełniać. Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę - mówi Weronika Madejska, autorka przepisu.

Składniki:
Ciasto:

  • 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g mąki jaglanej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka musu jabłkowego (str. 28)
  • 3 marchewki (starte drobno)
  • 175 g ksylitolu
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 garść posiekanych orzechów
  • 1 garść napęczniałych rodzynek

Twarożek:

  • 100 g naturalnego tofu
  • 1 porcja bitej śmietany
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 75 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie lub pekan

Przygotowanie: mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj. W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź. Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Obraz
© Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm