Ciasto marchewkowe. Deser, który nie pójdzie w boczki

Wilgotne ciasto marchewkowe z delikatnym kremem serowym. Deser, którym mogą się zajadać nawet alergicy. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ale warto się poświęcić. Smak wam wszystko wynagrodzi.

Ciasto marchewkowe pięknie prezentuje się na stole
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety
Katarzyna Gileta

- Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełniać. Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę - mówi Weronika Madejska, autorka przepisu.

Składniki:
Ciasto:

  • 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g mąki jaglanej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka musu jabłkowego (str. 28)
  • 3 marchewki (starte drobno)
  • 175 g ksylitolu
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 garść posiekanych orzechów
  • 1 garść napęczniałych rodzynek

Twarożek:

  • 100 g naturalnego tofu
  • 1 porcja bitej śmietany
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 75 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie lub pekan

Przygotowanie: mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj. W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź. Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Obraz
© Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz