Miodownik – aromatyczne i rozgrzewające ciasto

Szukasz pomysłu na proste, smaczne i aromatyczne ciasto? Prezentujemy doskonałą propozycję z Lubelszczyzny, gdzie od dawna jada się miodownika. Wypiek, którego największym atutem jest solidna dawka miodu, przygotujemy bez większego problemu. Naprawdę warto!

Homemade honey cake with custard and fruitcake, honey, homemade, background, cream, slice, white, pie, food, sweet, dessert, fresh, wooden, brown, tasty, gourmet, kitchen, pastry, bakery, recipe, biscuit, layered, caramel, sour, holiday, puff, medovik, celebration, classic, fruit, banana, kiwi, orange, custard, authentic, baked, comb, confectionery, delicious, dish, gingerbread, honey-cake, honeycomb, piece, restaurant, russian, snack, sponge, sugar, traditionalDo przygotowania miodownika niezbędny jest naturalny miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Proste placki z dodatkiem miodu ceniono już w starożytnym Rzymie. W średniowieczu ciasto wyrabiane z mąki oraz miodu i dojrzewające miesiącami w chłodnych piwnicach, jadano także na terenach dzisiejszej Polski. Wypiekano je zazwyczaj z okazji narodzin córki. Z czasem specjał zaczęto wzbogacać przyprawami korzennymi, co dało początek piernikom.

Miodownik ma trochę krótszą historię związaną z małą miejscowością Jaszczów, położoną między Lublinem a Chełmem. To zakątek obfitujący w lasy, łąki oraz sady, co już przed wiekami sprzyjało rozwojowi pszczelarstwa. Miodu było tu zawsze pod dostatkiem, dzięki czemu okoliczne gospodynie miały duże pole do popisu.

W historię tutejszej kuchni wpisał się zwłaszcza aromatyczny wypiek nazwany miodownikiem, którego receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś cieszy się niesłabnącą popularnością. Ciasto trafiło też na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.

Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik

Dlaczego warto jeść miód

Miodownik to specjał nie tylko smaczny i aromatyczny, ale także posiadający sporo wartości odżywczych, które zawdzięcza oczywiście jednemu z podstawowych składników, czyli miodowi pszczelemu.

W jego składzie dominują cukry proste: fruktoza i glukoza, dzięki którym jest łatwo przyswajalny i nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym. Dostarcza solidnej dawki cennych składników odżywczych: witamin (tiaminy, ryboflawiny, kwasu nikotynowego, kwasu pantotenowego, pirydoksyny, biotyny, kwasu foliowego i kwasu askorbinowego), aminokwasów, kwasów organicznych oraz makro- i mikroelementów (potasu, żelaza, wapnia, sodu, manganu, fosforu, kobaltu oraz miedzi).

Do przygotowania miodownika najlepiej wykorzystać miód o ciemniejszej barwie: spadziowy, gryczany czy wrzosowy, charakteryzujący się nie tylko bardziej wyrazistym smakiem, ale również wyższą zawartością polifenoli, przede wszystkim kwasów fenolowych i flawonoidów. To związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wymiatające wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu oraz sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.

Cennym składnikiem miodu są oligosacharydy, zaliczane są do prebiotyków regulujących równowagę mikroflory jelitowej. Produkt słynie także z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, neutralizuje blisko 60 typów szkodliwych grzybów, wirusów czy bakterii, nawet opornych na antybiotyki.

Miodownik
cake, russian, medovik, layered, honey, background, baked, bakery, biscuit, breakfast, brown, closeup, cream, delicious, dessert, food, fresh, garnishing, gourmet, homemade, honey cake, honey cake slice, medovik cake, medovnik, pastry, pie, piece, plate, recipe, russian cake, slice, sweet, table, tasty, traditional, white © Adobe Stock

Przepis na miodownik

Do przygotowania miodownika niezbędny jest naturalny miód pochodzący ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnego pszczelarza. W sklepach bywa wprawdzie tańszy, ale warto wiedzieć, że takie produkty stanowią zwykle mieszankę różnych miodów importowanych o obniżonej jakości, na którą wpływa zarówno przedłużająca trwałość obróbka termiczna, jak i sztuczne dokarmianie pszczół, np. syropem glukozowo-fruktozowym.

Miód powinien był płynny, dlatego w razie potrzeby należy go lekko podgrzać (w żadnym wypadku nie gotować, gdyż straci walory smakowe i odżywcze).

Trzy duże jajka ucieramy z cukrem (pół szklanki) na puszystą masę. Następnie dolewamy przestudzony miód (10-12 łyżek). Miksujemy, a gdy składniki się połączą dosypujemy przesianą mąkę pszenną (2,5 szklanki) wymieszaną z sodą oczyszczoną (czubata łyżeczka). Dodajemy śmietanę, 12- lub 18-procentową (10 łyżek) oraz olej, np. rzepakowy (5 łyżek). Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.

Tradycyjnie miodownik jada się bez dodatków, ewentualnie posypany cukrem pudrem. Po wystudzeniu można go jednak z powodzeniem przekładać, choćby powidłami śliwkowymi czy dżemem wiśniowym albo porzeczkowym. Niekiedy ciasto nadziewa się także kremem na bazie masła i masy kajmakowej, wzbogaconym posiekanymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów