Miodownik – aromatyczne i rozgrzewające ciasto

Szukasz pomysłu na proste, smaczne i aromatyczne ciasto? Prezentujemy doskonałą propozycję z Lubelszczyzny, gdzie od dawna jada się miodownika. Wypiek, którego największym atutem jest solidna dawka miodu, przygotujemy bez większego problemu. Naprawdę warto!

Homemade honey cake with custard and fruitcake, honey, homemade, background, cream, slice, white, pie, food, sweet, dessert, fresh, wooden, brown, tasty, gourmet, kitchen, pastry, bakery, recipe, biscuit, layered, caramel, sour, holiday, puff, medovik, celebration, classic, fruit, banana, kiwi, orange, custard, authentic, baked, comb, confectionery, delicious, dish, gingerbread, honey-cake, honeycomb, piece, restaurant, russian, snack, sponge, sugar, traditionalDo przygotowania miodownika niezbędny jest naturalny miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Proste placki z dodatkiem miodu ceniono już w starożytnym Rzymie. W średniowieczu ciasto wyrabiane z mąki oraz miodu i dojrzewające miesiącami w chłodnych piwnicach, jadano także na terenach dzisiejszej Polski. Wypiekano je zazwyczaj z okazji narodzin córki. Z czasem specjał zaczęto wzbogacać przyprawami korzennymi, co dało początek piernikom.

Miodownik ma trochę krótszą historię związaną z małą miejscowością Jaszczów, położoną między Lublinem a Chełmem. To zakątek obfitujący w lasy, łąki oraz sady, co już przed wiekami sprzyjało rozwojowi pszczelarstwa. Miodu było tu zawsze pod dostatkiem, dzięki czemu okoliczne gospodynie miały duże pole do popisu.

W historię tutejszej kuchni wpisał się zwłaszcza aromatyczny wypiek nazwany miodownikiem, którego receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś cieszy się niesłabnącą popularnością. Ciasto trafiło też na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.

Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik

Dlaczego warto jeść miód

Miodownik to specjał nie tylko smaczny i aromatyczny, ale także posiadający sporo wartości odżywczych, które zawdzięcza oczywiście jednemu z podstawowych składników, czyli miodowi pszczelemu.

W jego składzie dominują cukry proste: fruktoza i glukoza, dzięki którym jest łatwo przyswajalny i nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym. Dostarcza solidnej dawki cennych składników odżywczych: witamin (tiaminy, ryboflawiny, kwasu nikotynowego, kwasu pantotenowego, pirydoksyny, biotyny, kwasu foliowego i kwasu askorbinowego), aminokwasów, kwasów organicznych oraz makro- i mikroelementów (potasu, żelaza, wapnia, sodu, manganu, fosforu, kobaltu oraz miedzi).

Do przygotowania miodownika najlepiej wykorzystać miód o ciemniejszej barwie: spadziowy, gryczany czy wrzosowy, charakteryzujący się nie tylko bardziej wyrazistym smakiem, ale również wyższą zawartością polifenoli, przede wszystkim kwasów fenolowych i flawonoidów. To związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wymiatające wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu oraz sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.

Cennym składnikiem miodu są oligosacharydy, zaliczane są do prebiotyków regulujących równowagę mikroflory jelitowej. Produkt słynie także z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, neutralizuje blisko 60 typów szkodliwych grzybów, wirusów czy bakterii, nawet opornych na antybiotyki.

Miodownik
cake, russian, medovik, layered, honey, background, baked, bakery, biscuit, breakfast, brown, closeup, cream, delicious, dessert, food, fresh, garnishing, gourmet, homemade, honey cake, honey cake slice, medovik cake, medovnik, pastry, pie, piece, plate, recipe, russian cake, slice, sweet, table, tasty, traditional, white © Adobe Stock

Przepis na miodownik

Do przygotowania miodownika niezbędny jest naturalny miód pochodzący ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnego pszczelarza. W sklepach bywa wprawdzie tańszy, ale warto wiedzieć, że takie produkty stanowią zwykle mieszankę różnych miodów importowanych o obniżonej jakości, na którą wpływa zarówno przedłużająca trwałość obróbka termiczna, jak i sztuczne dokarmianie pszczół, np. syropem glukozowo-fruktozowym.

Miód powinien był płynny, dlatego w razie potrzeby należy go lekko podgrzać (w żadnym wypadku nie gotować, gdyż straci walory smakowe i odżywcze).

Trzy duże jajka ucieramy z cukrem (pół szklanki) na puszystą masę. Następnie dolewamy przestudzony miód (10-12 łyżek). Miksujemy, a gdy składniki się połączą dosypujemy przesianą mąkę pszenną (2,5 szklanki) wymieszaną z sodą oczyszczoną (czubata łyżeczka). Dodajemy śmietanę, 12- lub 18-procentową (10 łyżek) oraz olej, np. rzepakowy (5 łyżek). Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.

Tradycyjnie miodownik jada się bez dodatków, ewentualnie posypany cukrem pudrem. Po wystudzeniu można go jednak z powodzeniem przekładać, choćby powidłami śliwkowymi czy dżemem wiśniowym albo porzeczkowym. Niekiedy ciasto nadziewa się także kremem na bazie masła i masy kajmakowej, wzbogaconym posiekanymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości