Trwa ładowanie...
d28a4o5
04-07-2016 09:02

Ciasto makaronowe z sosem bolognese

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d28a4o5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g ugotowanego makaronu typu rurki lub kolanka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 400 ml passaty
  • 2 pomidory
  • 100 g sera grana padano/parmezanu lub pecorino
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
Przepis

Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory ponacinać, sparzyć, a następnie zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać boczek. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone oraz pokrojoną drobno marchewkę i posiekanego pora. Wymieszać i smażyć całość kolejne 5 minut.

Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie wlać passatę, wrzucić pomidory i całość gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i oregano.

Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkami. W dużej misce wymieszać makaron z sosem i masą jajeczną.

Całość przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy, o średnicy ok. 25 cm lub naczynia żaroodpornego o podobnym kształcie. Naczynie lub formę wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni i piec ok. 30 minut. Gotowe odstawić na 10 minut, a dopiero po tym czasie wyciągnąć, aby zachowało kształt.

Ciasto makaronowe z sosem bolognese
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d28a4o5
d28a4o5
d28a4o5
d28a4o5
Więcej tematów
d28a4o5