Ciasto makaronowe z sosem bolognese
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 150 g wędzonego boczku
- 1 mała marchewka
- kawałek pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g ugotowanego makaronu typu rurki lub kolanka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 400 ml passaty
- 2 pomidory
- 100 g sera grana padano/parmezanu lub pecorino
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory ponacinać, sparzyć, a następnie zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać boczek. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone oraz pokrojoną drobno marchewkę i posiekanego pora. Wymieszać i smażyć całość kolejne 5 minut.
Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie wlać passatę, wrzucić pomidory i całość gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i oregano.
Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkami. W dużej misce wymieszać makaron z sosem i masą jajeczną.
Całość przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy, o średnicy ok. 25 cm lub naczynia żaroodpornego o podobnym kształcie. Naczynie lub formę wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni i piec ok. 30 minut. Gotowe odstawić na 10 minut, a dopiero po tym czasie wyciągnąć, aby zachowało kształt.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze