Ciasto makaronowe z sosem bolognese

Obraz

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g ugotowanego makaronu typu rurki lub kolanka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 400 ml passaty
  • 2 pomidory
  • 100 g sera grana padano/parmezanu lub pecorino
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano

Przepis

Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory ponacinać, sparzyć, a następnie zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę.

Przepis

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać boczek. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone oraz pokrojoną drobno marchewkę i posiekanego pora. Wymieszać i smażyć całość kolejne 5 minut.

Przepis

Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie wlać passatę, wrzucić pomidory i całość gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i oregano.

Przepis

Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkami. W dużej misce wymieszać makaron z sosem i masą jajeczną.

Przepis

Całość przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy, o średnicy ok. 25 cm lub naczynia żaroodpornego o podobnym kształcie. Naczynie lub formę wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni i piec ok. 30 minut. Gotowe odstawić na 10 minut, a dopiero po tym czasie wyciągnąć, aby zachowało kształt.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja