Trwa ładowanie...
d42xgfj
15-03-2017 08:33

Ciasto kukułka

Przepis

Doskonałe ciasto z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Przepis prosto z bloga "Mała cukierenka".

d42xgfj
3.0
(44 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka - osobno żółtka i białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140 g; użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek - osobno żółtka i białka

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru

    Do nasączenia:

  • 250 ml wody

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2/3 szklanki wódki

    Krem:

  • 600 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek żelatyny (15-16 g żelatyny)
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g lub pasta waniliowa

    Wierzch:

  • 400 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kakao bez cukru do posypania
Przepis

Biszkopt ciemny:

Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Biszkopt jasny:

Upiec tak samo jak biszkopt ciemny, ograniczając czas pieczenia do 25 minut, a gotowy zostawić w całości - nie kroić.

Do nasączenia: wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (nie należy jej gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać.

Krem:

Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Następnie cały czas miksując, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce. Jasny biszkopt porwać na kawałeczki, poukładać na wierzchu kremu i polać go ponczem z wódką. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Krem przykryć drugim kawałkiem ciemnego biszkoptu.

Wierzch:

Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować ją po wierzchu ciasta. Ciasto Kukułka posypać kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: pyszne ciasto słoneczna delicja

Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Ciasto kukułka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

44
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42xgfj
d42xgfj
d42xgfj
d42xgfj
Więcej tematów
d42xgfj