Ciasto kukułka
Doskonałe ciasto z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Przepis prosto z bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Biszkopt jasny:
- 4 jajka - osobno żółtka i białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140 g; użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
6 jajek - osobno żółtka i białka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
250 ml wody
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
- 100 g mlecznej czekolady
2/3 szklanki wódki
Krem:
600 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek żelatyny (15-16 g żelatyny)
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g lub pasta waniliowa
Wierzch:
400 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kakao bez cukru do posypania
Biszkopt ciemny:
Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Biszkopt jasny:
Upiec tak samo jak biszkopt ciemny, ograniczając czas pieczenia do 25 minut, a gotowy zostawić w całości - nie kroić.
Do nasączenia: wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (nie należy jej gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać.
Krem:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Następnie cały czas miksując, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce. Jasny biszkopt porwać na kawałeczki, poukładać na wierzchu kremu i polać go ponczem z wódką. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Krem przykryć drugim kawałkiem ciemnego biszkoptu.
Wierzch:
Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować ją po wierzchu ciasta. Ciasto Kukułka posypać kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: pyszne ciasto słoneczna delicja
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze