Ciasto kukułka

Doskonałe ciasto z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Przepis prosto z bloga "Mała cukierenka".

Ciasto kukułkaCiasto kukułka
Natalia Kudela

Składniki

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka - osobno żółtka i białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140 g; użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek - osobno żółtka i białka

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru

    Do nasączenia:

  • 250 ml wody

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2/3 szklanki wódki

    Krem:

  • 600 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek żelatyny (15-16 g żelatyny)
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g lub pasta waniliowa

    Wierzch:

  • 400 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kakao bez cukru do posypania

Przepis

Biszkopt ciemny:

Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Przepis

Biszkopt jasny:

Upiec tak samo jak biszkopt ciemny, ograniczając czas pieczenia do 25 minut, a gotowy zostawić w całości - nie kroić.

Przepis

Do nasączenia: wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (nie należy jej gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać.

Przepis

Krem:

Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Następnie cały czas miksując, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce. Jasny biszkopt porwać na kawałeczki, poukładać na wierzchu kremu i polać go ponczem z wódką. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Krem przykryć drugim kawałkiem ciemnego biszkoptu.

Przepis

Wierzch:

Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować ją po wierzchu ciasta. Ciasto Kukułka posypać kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: pyszne ciasto słoneczna delicja

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇