Ciasto jogurtowe. Szybki wypiek z jabłkami
By przygotować to ciacho, potrzebujesz jedynie kilku składników, dużej miski i... pięciu wolnych minut. Tyle bowiem trwa przygotowanie ciasta i wstawienie go do piekarnika. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 większe jabłka, obrane i przekrojone na 4, posypane cynamonem
- 1 szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki cukru/ksylitolu/cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki oleju roślinnego/kokosowego (roztopionego)
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 jajko/ pół banana, rozgniecionego
Nastawiamy piekarnik na 175 st. C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. W większej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę. Dodajemy olej, jogurt grecki i jajko. Delikatnie mieszamy, ale tylko do połączenia się składników. Wylewamy ciasto na blaszkę i zatapiamy ćwiartki jabłek. Pieczemy około 20-25 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze