Ciasto jogurtowe. Szybki wypiek z jabłkami

By przygotować to ciacho, potrzebujesz jedynie kilku składników, dużej miski i... pięciu wolnych minut. Tyle bowiem trwa przygotowanie ciasta i wstawienie go do piekarnika. Przepis z bloga "Marta M.".

Ciasto jogurtowe. Szybki wypiek z jabłkamiCiasto jogurtowe. Szybki wypiek z jabłkami
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 2 większe jabłka, obrane i przekrojone na 4, posypane cynamonem
  • 1 szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki cukru/ksylitolu/cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego/kokosowego (roztopionego)
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 jajko/ pół banana, rozgniecionego

Przepis

Nastawiamy piekarnik na 175 st. C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. W większej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę. Dodajemy olej, jogurt grecki i jajko. Delikatnie mieszamy, ale tylko do połączenia się składników. Wylewamy ciasto na blaszkę i zatapiamy ćwiartki jabłek. Pieczemy około 20-25 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja