- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 płaty ciasta filo
- 3 garście szpinaku świeżego lub 200 g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 50 g sera feta
- 1 łyżka klarowanego masła
- oliwa z oliwek do smarowania ciasta
- Przydatne: foremki do zapiekania lub ramekiny
Przepis
Czosnek obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy go na rozgrzanym maśle. Dodajemy szpinak i całość smażymy ok. 10 minut. Wsypujemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i odstawiamy.
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
Przepis
Arkusz ciasta filo smarujemy oliwą i umieszczamy w większych ramekinach. Dokładamy farsz i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl