Trwa ładowanie...
d3vasu5
18-04-2014 06:56

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d3vasu5
Składniki
  • 4 szklanki mąki,
  • pół kostki drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • rodzynki,
  • 4 łyżki margaryny,
  • szczypta soli,
  • jajko do posmarowania ciasta,
  • Składniki na kruszonkę;
  • 4 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół szklanki mąki,
Przepis

Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Ucieramy składniki.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy margarynę z reszta mleka. Studzimy. jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rodzynki.Dodajemy do maki ubite jajka i roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze trochę wyrabiamy i wkładamy ciasto do foremki. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vasu5
d3vasu5
d3vasu5
Więcej tematów
d3vasu5