Trwa ładowanie...
d2a3foh
15-02-2018 20:13

Ciasto czekoladowa chmura. Doskonałe do kawy

Przepis

Czekoladową chmurę z chrupiącą skorupką, lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone warto zrobić dla rodziny lub przyjęcie dla znajomych Smakuje pysznie i nadaje się nie tylko do kawy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".

d2a3foh
3.3
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.cukrowawrozka.pl
Źródło: www.cukrowawrozka.pl
Składniki
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego

Krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kakao do oprószenia
Przepis

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej dodać miękkie masło i wymieszać na gładką masę. Całe jajka i dwa żółtka utrzeć z 75 g cukru. W tym momencie dodać olejek pomarańczowy, jeśli go używamy. Jajeczną masę połączyć stopniowo z masą czekoladową.
Dwa białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Łyżką delikatnie połączyć z ciastem i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26 cm). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Na wierzchu powinna być widoczna lekko spękana skorupka. W czasie, kiedy ciasto się studzi, przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem i wanilią, a następnie na niskich obrotach miksera połączyć z kremówką. Krem wyłożyć na ciasto i posypać je delikatnie kakao.
Zobacz także: lekki sernik z herbatą

Polecamy wideo: sernik ricotta z malinami

Ciasto czekoladowa chmura. Doskonałe do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
Więcej tematów
d2a3foh