Ciasto czekoladowa chmura. Doskonałe do kawy
Czekoladową chmurę z chrupiącą skorupką, lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone warto zrobić dla rodziny lub przyjęcie dla znajomych Smakuje pysznie i nadaje się nie tylko do kawy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jajek
- 175 g cukru
- opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 3 duże łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kakao do oprószenia
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej dodać miękkie masło i wymieszać na gładką masę. Całe jajka i dwa żółtka utrzeć z 75 g cukru. W tym momencie dodać olejek pomarańczowy, jeśli go używamy. Jajeczną masę połączyć stopniowo z masą czekoladową.
Dwa białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Łyżką delikatnie połączyć z ciastem i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26 cm). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Na wierzchu powinna być widoczna lekko spękana skorupka. W czasie, kiedy ciasto się studzi, przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem i wanilią, a następnie na niskich obrotach miksera połączyć z kremówką. Krem wyłożyć na ciasto i posypać je delikatnie kakao.
Zobacz także: lekki sernik z herbatą
src="https://d.wpimg.pl/467890722-1403501816/mat.jpg"/>
Polecamy wideo: sernik ricotta z malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze