Trwa ładowanie...
d3e19od
20-12-2017 20:33

Ciasto chałwowe z czekoladą. Słodkości na specjalną okazję

Przepis

Pyszne czekoladowe ciasto z doskonałym słodkim kremem to smakowita propozycja na rodzinną uroczystość lub świąteczny stół. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".

d3e19od
3.1
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie czekoladowe
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem chałwowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g chałwy (np. waniliowej)
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka
Przepis

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka, a gdy się połączą, wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka, budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak, aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Zobacz także: pyszne kapuśniaczki do barszczu

Polecamy wideo: Karol Okrasa o nietypowych połączeniach na świątecznym stole

Ciasto chałwowe z czekoladą. Słodkości na specjalną okazję
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e19od
d3e19od
d3e19od
d3e19od
Więcej tematów
d3e19od