Ciasto chałwowe z czekoladą. Słodkości na specjalną okazję
Pyszne czekoladowe ciasto z doskonałym słodkim kremem to smakowita propozycja na rodzinną uroczystość lub świąteczny stół. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3 budynie czekoladowe
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem chałwowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mleka
- 300 g chałwy (np. waniliowej)
- 300 g masła
Dodatkowo:
- czekolada gorzka
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka, a gdy się połączą, wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka, budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak, aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Zobacz także: pyszne kapuśniaczki do barszczu
src="https://d.wpimg.pl/106984889-429143430/ka.jpg"/>
Polecamy wideo: Karol Okrasa o nietypowych połączeniach na świątecznym stole
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze