Ciasto chałwowe z czekoladą. Słodkości na specjalną okazję

Pyszne czekoladowe ciasto z doskonałym słodkim kremem to smakowita propozycja na rodzinną uroczystość lub świąteczny stół. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".

Ciasto chałwowe z czekoladą. Słodkości na specjalną okazjęCiasto chałwowe z czekoladą. Słodkości na specjalną okazję
Renata Mackiewicz

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie czekoladowe
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem chałwowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g chałwy (np. waniliowej)
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka

Przepis

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka, a gdy się połączą, wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka, budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak, aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Zobacz także: pyszne kapuśniaczki do barszczu

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,