- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1 mały budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Przepis
Białka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka nadal ubijając. Następnie dodajemy mąkę, proszek budyniowy i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej formy, na wierzch wrzucamy owoce. Pieczemy ok 40-45 min. w temp 160 st. Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprószamy cukrem pudrem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl