Ciasteczka prostsze niż myślisz! Do kawy będą idealne
Przepyszne, mocno czekoladowe ciasteczka skradną serce każdego łasucha. Ciasteczka nie tylko świetnie się prezentują ale także doskonale smakują. Przypominają nieco brownie nie są jednak aż tak wilgotne i ciężkie. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ponadto:
- cukier puder do obtoczenia
- Czekoladę z dodatkiem masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Mieszamy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy cukier, na końcu żółtka. Mieszamy z czekoladą i masłem.
- Dodajemy przesiane przez sitko suche składniki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 5 godz. w lodówce.
- Z zimnego ciasta (nabieramy małą łyżeczką) formułujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Przekładamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 10-12 min w temperaturze 170 st. C (czas zależy od wielkości ciasteczek).
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze