Trwa ładowanie...

Chufa - wegański zamiennik mleka krowiego. Co niezwykłego w sobie kryje?

Chufa, czyli bulwa cibory jadalnej, stanowiła główny składnik diety praludzi zamieszkujących Afrykę 2 miliony lat temu. Dziś o tej wartościowej roślinie słyszy się coraz więcej, a ze względu na swoje wartości odżywcze została okrzyknięta ,,żywnością przeżycia". Chufa jest zdrową przekąską, bazą napojów roślinnych, mąki oraz… kluczowym składnikiem "mlecznej", wegańskiej czekolady. Co warto wiedzieć o tej roślinie i dlaczego wykorzystuje się ją w słodkościach? Wyjaśniamy!

ChufaChufaŹródło: Adobe Stock
d2kn183
d2kn183

Superfoods znany od wieków 

Obsuszona bulwa cibory jadalnej, czyli chufa, występuje także pod nazwą orzech tygrysi, migdał ziemny czy kasztanek ziemny. W rzeczywistości, mimo że do złudzenia przypomina orzech, jest bulwą wyrastającą na podziemnych kłączach trawiastej rośliny Cyperus esculentus. Naturalnie występuje ona w Afryce, Europie, Azji oraz Ameryce Południowej. Charakteryzuje się przyjemnie słodkawym migdałowo-kokosowym smakiem oraz bogactwem cennych składników odżywczych. 

Orzechy tygrysie nazywane są "żywnością przeżycia" ze względu na zawartość prawie wszystkich składników potrzebnych człowiekowi do przetrwania. Badacze oraz archeolodzy dowiedli, że chufa była podstawą diety człowieka żyjącego w Afryce Wschodniej ok. 2 miliony lat temu. Z tego względu nazywana jest także jednymi z najstarszych superfoods, czyli niezwykle dobroczynnych dla naszego organizmu produktów. Jakie właściwości kryje w sobie chufa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?

Te niepozorne bulwy są źródłem błonnika pokarmowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL. Dzięki wysokiej zawartości tzw. skrobi opornej (nieulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym) działają jak probiotyki i wspomagają florę bakteryjną jelit.

d2kn183

Orzechy tygrysie zawierają również sporo witaminy E oraz flawonoidów, przez co wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. W odróżnieniu od większości tradycyjnych orzechów, nie zawiera ona alergenów, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi oraz alergików. Chufa kryje w sobie również bogactwo minerałów – m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i fosforu. 

Chufa jako roślinny zamiennik mleka 

Orzechy tygrysie w kuchni wykorzystywane są na wiele sposobów. Z chufy wytwarza się mąkę o charakterystycznym kokosowo-migdałowym posmaku, którą można wykorzystać do słodkich wypieków, naleśników czy gofrów. Na sklepowych półkach z żywnością roślinną możemy napotkać także roślinny napój z chufy – zamiennik mleka krowiego. Często stanowi on składnik diety wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi – właśnie przez wzgląd na brak zawartości alergenów. Suszone bulwy cibory jadalnej dostępne są również w formie przekąski, niekiedy jako zamiennik tradycyjnych orzechów w diecie. Smakowe walory chufy doceniają szczególnie Hiszpanie, którzy przygotowują na jej bazie napój horchata de chufa, idealny na upały. 

Chufa charakteryzuje się niezwykłą kremowością, bogatym smakiem i delikatnością, przez co jest wykorzystywana także jako… składnik wegańskich czekolad "mlecznych". W polskiej branży reklamowej czekolada z dodatkiem tej rośliny pierwszy raz zagościła dzięki marce Slodkie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2kn183
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kn183
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj