Chufa - wegański zamiennik mleka krowiego. Co niezwykłego w sobie kryje?

Chufa, czyli bulwa cibory jadalnej, stanowiła główny składnik diety praludzi zamieszkujących Afrykę 2 miliony lat temu. Dziś o tej wartościowej roślinie słyszy się coraz więcej, a ze względu na swoje wartości odżywcze została okrzyknięta ,,żywnością przeżycia". Chufa jest zdrową przekąską, bazą napojów roślinnych, mąki oraz… kluczowym składnikiem "mlecznej", wegańskiej czekolady. Co warto wiedzieć o tej roślinie i dlaczego wykorzystuje się ją w słodkościach? Wyjaśniamy!

ChufaChufa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Superfoods znany od wieków

Obsuszona bulwa cibory jadalnej, czyli chufa, występuje także pod nazwą orzech tygrysi, migdał ziemny czy kasztanek ziemny. W rzeczywistości, mimo że do złudzenia przypomina orzech, jest bulwą wyrastającą na podziemnych kłączach trawiastej rośliny Cyperus esculentus. Naturalnie występuje ona w Afryce, Europie, Azji oraz Ameryce Południowej. Charakteryzuje się przyjemnie słodkawym migdałowo-kokosowym smakiem oraz bogactwem cennych składników odżywczych. 

Orzechy tygrysie nazywane są "żywnością przeżycia" ze względu na zawartość prawie wszystkich składników potrzebnych człowiekowi do przetrwania. Badacze oraz archeolodzy dowiedli, że chufa była podstawą diety człowieka żyjącego w Afryce Wschodniej ok. 2 miliony lat temu. Z tego względu nazywana jest także jednymi z najstarszych superfoods, czyli niezwykle dobroczynnych dla naszego organizmu produktów. Jakie właściwości kryje w sobie chufa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?

Te niepozorne bulwy są źródłem błonnika pokarmowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL. Dzięki wysokiej zawartości tzw. skrobi opornej (nieulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym) działają jak probiotyki i wspomagają florę bakteryjną jelit.

Orzechy tygrysie zawierają również sporo witaminy E oraz flawonoidów, przez co wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. W odróżnieniu od większości tradycyjnych orzechów, nie zawiera ona alergenów, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi oraz alergików. Chufa kryje w sobie również bogactwo minerałów – m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i fosforu. 

Chufa jako roślinny zamiennik mleka

Orzechy tygrysie w kuchni wykorzystywane są na wiele sposobów. Z chufy wytwarza się mąkę o charakterystycznym kokosowo-migdałowym posmaku, którą można wykorzystać do słodkich wypieków, naleśników czy gofrów. Na sklepowych półkach z żywnością roślinną możemy napotkać także roślinny napój z chufy – zamiennik mleka krowiego. Często stanowi on składnik diety wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi – właśnie przez wzgląd na brak zawartości alergenów. Suszone bulwy cibory jadalnej dostępne są również w formie przekąski, niekiedy jako zamiennik tradycyjnych orzechów w diecie. Smakowe walory chufy doceniają szczególnie Hiszpanie, którzy przygotowują na jej bazie napój horchata de chufa, idealny na upały. 

Chufa charakteryzuje się niezwykłą kremowością, bogatym smakiem i delikatnością, przez co jest wykorzystywana także jako… składnik wegańskich czekolad "mlecznych". W polskiej branży reklamowej czekolada z dodatkiem tej rośliny pierwszy raz zagościła dzięki marce Slodkie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja