8 naturalnych spalaczy tłuszczu, które warto dodawać do potraw

Szukając sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów często sięgamy po syntetyczne preparaty, których nadużywanie nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Tymczasem natura oferuje nie mniej skuteczne spalacze tłuszczu. Co warto wprowadzić do jadłospisu?

Co jeść, by poprawic metabolizm? Co jeść, by poprawic metabolizm?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Zarodki pszenne

To najcenniejsza część ziarna pszenicy, szczególnie bogata w wartościowe składniki odżywcze. Dlaczego zarodki warto dodawać do twarożku, jogurtu, zupy, pasty kanapkowej, sałatki, ciasta czy domowego pieczywa? Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który, w połączeniu z innymi składnikami (zwłaszcza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi), skutecznie przyspiesza spalanie nadprogramowej tkanki tłuszczowej i reguluje procesy przemiany materii.

Papryczka chili

Jeśli chcemy uniknąć gromadzenia się tkanki tłuszczowej, sięgnijmy po pikantną papryczkę, która nie tylko doda potrawom smaku, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Przede wszystkim kapsaicyny – alkaloidu poprawiającego tempo metabolizmu, pobudzającego wydzielania ciepła oraz uruchamiającego procesy prowadzące do efektywniejszego spalania tłuszczów. Ten związek zmniejsza również uczucie głodu oraz stymuluje wydzielanie endorfin, czyli "hormonów szczęścia" odpowiadających za dobre samopoczucie.

Cykoria

Białokremowe, podłużne główki, które – dla zachowania walorów smakowych – należy uprawiać w ciemności, budziły niegdyś niepokój i były uznawane za roślinę magiczną. Jednak cykorii zdecydowanie nie należy się obawiać i warto śmiało wprowadzać ją do jadłospisu, szczególnie, jeśli chcemy schudnąć. Warzywo dostarcza niewielu kalorii (średniej wielkości główka to zaledwie ok. 30 kcal), za to jest bogatym źródłem przyspieszającego spalanie tłuszczów manganu czy inuliny – naturalnego prebiotyku wzmacniającego mikroflorę jelitową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Siemię lniane

Nasionami lnu warto wzbogacać sałatki czy pasty kanapkowe, sprawdzą się także jako zdrowsza alternatywa dla klasycznej panierki z bułki tartej. Siemię to skarbnica błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup Omega-3 i Omega-6, co daje "mieszankę" znacząco przyspieszającą spalanie tkanki tłuszczowej.

Grejpfrut

Ten słodko-gorzki owoc nieprzypadkowo znajdziemy w programie wielu diet odchudzających. Dostarcza niewiele kalorii (w 100 g znajduje się tylko 50 kcal) i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Biała osłonka miąższu grejpfruta to bogate źródło naringiny – związku, który odpowiada za gorzki posmak, ale jednocześnie przyspiesza przemianę materii. Dzięki bogactwu enzymów spalających tłuszcz, spożywanie owocu pomaga skutecznie powstrzymać odkładanie się niechcianej tkanki.

Ocet jabłkowy

Produkt powstający ze sfermentowanych jabłek świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, zup, koktajli czy marynat. Po ocet warto sięgać regularnie, ponieważ skutecznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie sprawiając, że ten proces nie przebiega zbyt gwałtownie, co często skutkuje "efektem jo-jo" u osób odchudzających się. W dodatku oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn oraz pomaga zapobiegać problemom z układem krążenia (obniża poziom "złego" cholesterolu LDL).

Imbir

Aromatyczny korzeń powinien jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Nie tylko dlatego, że dodaje smaku licznym potrawom. Imbir jest bardzo skutecznym spalaczem tłuszczu – powoduje duży wzrost termogenezy organizmu, dzięki czemu przyspiesza tempo metabolizmu. Pobudza też wydzielanie enzymów, przez co ma drogocenny wpływ na układ trawienny i pokarmowy. Korzeń imbiru wykazuje również ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów.

Czosnek

Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, obniża ciśnienie krwi oraz poziom "złego" cholesterolu, działa przeciwnowotworowo – chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek to nasz sprzymierzeniec w walce o dobre zdrowie i samopoczucie. Aromatyczne ząbki wykazują też silne działanie rozgrzewające, dzięki czemu przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów