Chrupiące i pyszne kuleczki ziemniaczane
Znudziły ci się zwykłe ziemniaki na obiad? Oto przepis na pyszne i chrupiące ziemniaczane kulki. Idealny dodatek, który urozmaici każde danie obiadowe.
Karolina Wójciga
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przepis
Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego obtoczone w bułce tartej kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl