Chrupiące kotlety mielone. Bez dodatku bułki
Prosty sposób na doskonałe mięsne przysmaki.
Kotlety mielone to jedne z klasyków na polski obiad. Wprawione gospodynie dodają do mięsnej masy namoczoną, a następnie odciśniętą bułkę kajzerkę, ale, jak udowadnia Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", ten składnik można pominąć. W przepisie blogerki nie brakuje za to kolorowych dodatków.
Składniki na kotlety mielone:
0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
1 pomidor
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
kurkuma
mąka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
olej rzepakowy opcjonalnie, 1 małe jajko
Przygotowanie:
Szalotkę obrać i drobno pokroić, podobnie czosnek. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie w tym momencie można dodać jajko, jeśli masa nie chce się skleić. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju rzepakowym.
Zobacz także: pyszne ciasto z mango