Chrupiące kotlety mielone. Bez dodatku bułki

Prosty sposób na doskonałe mięsne przysmaki.

Chrupiące kotlety mielone. Bez dodatku bułki
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl
6

Kotlety mielone to jedne z klasyków na polski obiad. Wprawione gospodynie dodają do mięsnej masy namoczoną, a następnie odciśniętą bułkę kajzerkę, ale, jak udowadnia Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", ten składnik można pominąć. W przepisie blogerki nie brakuje za to kolorowych dodatków.

Składniki na kotlety mielone:

0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
1 pomidor
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
kurkuma
mąka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
olej rzepakowy opcjonalnie, 1 małe jajko

Przygotowanie:

Szalotkę obrać i drobno pokroić, podobnie czosnek. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie w tym momencie można dodać jajko, jeśli masa nie chce się skleić. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju rzepakowym.

Zobacz także: pyszne ciasto z mango

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok