Chrupiące kopytka z serowym nadzieniem
Klasyczne kopytka w nowej odsłonie. Wszystko za sprawą pysznego, serowego dodatku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- ziemniaki - 500 g
- mąka pszenna - 50 g
- mąka ziemniaczana - 100 g
- male jajko - 1 szt
- ser żółty salami w plastrach - ok. 250 g
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka ostra
- mleko
- olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól - zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami. Zlepiamy i formujemy małe walce.
Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu. Smażymy na złoto.
Uwaga - kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.
Czy wiesz, że ser żółty jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo z natury nie zawiera w sobie laktozy? Zawiera natomiast duże ilości ważnej dla naszego organizmu witaminy K2, która m.in. odpowiada za prawidłową budowę kości i zmniejsza ryzyko zawałów. Albo że na świecie do tej pory stworzono ponad 4 tysiące gatunków sera? Ta zawrotna liczba daje niezliczone możliwości zastosowania w kuchni. Przepis na kopytka poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga ,,Ostra na Słodko’’ i uczestniczka V edycji programu Masterchef.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze