Chrupiące i niskokaloryczne. Frytki lepsze niż z patelni

Przygotowanie idealnych frytek nie jest proste, nawet jeśli topią się w oleju. Przy nieodpowiedniej temperaturze szybko zmienią się w bryłę ociekającej olejem masy, chyba że zastosujesz proste techniki lub użyjesz specjalnego urządzenia, by temu zapobiec.

frytki frytkownica fast foodZawsze idealne frytki dzięki jednemu urządzeniu
Źródło zdjęć: © pixabay.com
25

Nie każda odmiana ziemniaków nadaje się na frytki, chyba że przygotujesz je w prostej i oszczędnej frytownicy. Nie musisz za każdym razem wlewać do niej hektolitrów oleju, wystarczy że zaopatrzysz się w model niskotłuszczowy lub całkowicie beztłuszczowy. Ich ceny są na tyle atrakcyjne, że warto pokusić się o zakup, szczególnie, jeśli trudno jest ci się powstrzymać od tej popularnej przekąski.

Doskonały smak

To, czy frytki ładnie się przyrumienią i czy nie będą się sklejać zależy głównie od typu ziemniaków, których używasz. Najlepiej na frytki nadają się odmiany mączyste o zawartości skrobi na poziomie około 15 proc. Skrobia zabezpiecza frytki przed wysychaniem podczas smażenia, dzięki niej środek jest delikatny i puszysty. Tym samym frytki wchłaniają mniej tłuszczu i mają mniej kalorii. Przed przystąpieniem do smażenia dobrze jest namoczyć na moment frytki w wodzie z solą bądź wrzucić na dwie- trzy minuty na wrzącą wodę. W ten sposób jednocześnie skrócisz proces smażenia i sprawisz, że frytki nabiorą nietypowego smaku.

Pyszne frytki za każdym razem

Jeżeli jednak nie chcesz męczyć się z uzyskaniem idealnych frytek, rozwiązaniem będzie praktyczna frytkownica. Urządzenie jest banalnie proste w obsłudze, pozwoli ci dostosować temperaturę i stopień przyrumienienia frytek do twoich upodobań. Wystarczy wrzucić umyte i pokrojone ziemniaki, dolać trochę oleju i po pewnym czasie wyciągnąć koszyk z gotowymi frytkami. Za jednym zamachem przygotujesz dużą porcję idealnie przysmażonych frytek. W przeciwieństwie do starszych modeli, nowoczesne frytownice zużywają o wiele mniej tłuszczu, modele beztłuszczowe nie potrzebują go wcale.

Używaj mniej tłuszczu

Poza klasycznymi frytkownicami warto zainteresować się modelami niskotłuszczowymi i beztłuszczowymi. Te pierwsze wymagają od nas użycia oleju do procesu smażenia, ale potrzebują go zdecydowanie mniej niż tradycyjne modele. Po podgrzaniu cząsteczki oleju przenikają do powietrza i "otulają" frytki, dokładnie je opiekając. Mniej oleju to mniej kalorii, a także mniej elementów do mycia po skończonym przygotowaniu posiłku. Frytkownica beztłuszczowa, jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga dodawania tłuszczu. Działa ona na zasadzie piecyka konwekcyjnego i pieczenie odbywa się poprzez kontakt z gorącym powietrzem. Walory smakowe pozostają takie same, zmniejsza się jedynie kaloryczność posiłku. Wybierając frytkownicę możesz mieć pewność, że frytki zawsze będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok