Chrupiące i niskokaloryczne. Frytki lepsze niż z patelni

Przygotowanie idealnych frytek nie jest proste, nawet jeśli topią się w oleju. Przy nieodpowiedniej temperaturze szybko zmienią się w bryłę ociekającej olejem masy, chyba że zastosujesz proste techniki lub użyjesz specjalnego urządzenia, by temu zapobiec.

frytki frytkownica fast foodZawsze idealne frytki dzięki jednemu urządzeniu
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Nie każda odmiana ziemniaków nadaje się na frytki, chyba że przygotujesz je w prostej i oszczędnej frytownicy. Nie musisz za każdym razem wlewać do niej hektolitrów oleju, wystarczy że zaopatrzysz się w model niskotłuszczowy lub całkowicie beztłuszczowy. Ich ceny są na tyle atrakcyjne, że warto pokusić się o zakup, szczególnie, jeśli trudno jest ci się powstrzymać od tej popularnej przekąski.

Doskonały smak

To, czy frytki ładnie się przyrumienią i czy nie będą się sklejać zależy głównie od typu ziemniaków, których używasz. Najlepiej na frytki nadają się odmiany mączyste o zawartości skrobi na poziomie około 15 proc. Skrobia zabezpiecza frytki przed wysychaniem podczas smażenia, dzięki niej środek jest delikatny i puszysty. Tym samym frytki wchłaniają mniej tłuszczu i mają mniej kalorii. Przed przystąpieniem do smażenia dobrze jest namoczyć na moment frytki w wodzie z solą bądź wrzucić na dwie- trzy minuty na wrzącą wodę. W ten sposób jednocześnie skrócisz proces smażenia i sprawisz, że frytki nabiorą nietypowego smaku.

Pyszne frytki za każdym razem

Jeżeli jednak nie chcesz męczyć się z uzyskaniem idealnych frytek, rozwiązaniem będzie praktyczna frytkownica. Urządzenie jest banalnie proste w obsłudze, pozwoli ci dostosować temperaturę i stopień przyrumienienia frytek do twoich upodobań. Wystarczy wrzucić umyte i pokrojone ziemniaki, dolać trochę oleju i po pewnym czasie wyciągnąć koszyk z gotowymi frytkami. Za jednym zamachem przygotujesz dużą porcję idealnie przysmażonych frytek. W przeciwieństwie do starszych modeli, nowoczesne frytownice zużywają o wiele mniej tłuszczu, modele beztłuszczowe nie potrzebują go wcale.

Używaj mniej tłuszczu

Poza klasycznymi frytkownicami warto zainteresować się modelami niskotłuszczowymi i beztłuszczowymi. Te pierwsze wymagają od nas użycia oleju do procesu smażenia, ale potrzebują go zdecydowanie mniej niż tradycyjne modele. Po podgrzaniu cząsteczki oleju przenikają do powietrza i "otulają" frytki, dokładnie je opiekając. Mniej oleju to mniej kalorii, a także mniej elementów do mycia po skończonym przygotowaniu posiłku. Frytkownica beztłuszczowa, jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga dodawania tłuszczu. Działa ona na zasadzie piecyka konwekcyjnego i pieczenie odbywa się poprzez kontakt z gorącym powietrzem. Walory smakowe pozostają takie same, zmniejsza się jedynie kaloryczność posiłku. Wybierając frytkownicę możesz mieć pewność, że frytki zawsze będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę