Trwa ładowanie...
d3b3on1
d3b3on1

Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

Przepis

Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych był dość popularny w pierwszej połowie XX wieku. W książkach kucharskich z tamtych lat, można znaleźć różne jego odmiany – tyle przepisów ile kucharek. - W jednych przepisach sos z ogórków jest gotowany, w innych surowy. W jednych dodaje się botwinę lub kwas buraczany, w innych pomija się ten dodatek. Czasem dodawana jest do chłodnika gotowana cielęcina, szyjki rakowe - wymienia autorka bloga "Królestwo garów".

4.0
(8 głosów)
Oceń:
d3b3on1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
Królestwo garów
Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
Składniki
  • 400 ml mleka zsiadłego,
  • 150 ml gęstej śmietany 18 proc.,
  • 200 ml soku z ogórków kiszonych,
  • szczypta cukru,
  • kilka rzodkiewek,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 ogórki świeże,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki świeżo posiekanego koperku.
Przepis

Jajka pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki. Mleko zsiadłe wymieszać z kwasem z ogórków i śmietaną. Doprawić szczytptą cukru. Schłodzić. Wymieszać z koperkiem. Na dnie talerza ułożyć jajka i pokrojone warzywa. Wlać chłodnik.

Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3b3on1

Podziel się opinią

10
2
Share
d3b3on1
d3b3on1

d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1