Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych był dość popularny w pierwszej połowie XX wieku. W książkach kucharskich z tamtych lat, można znaleźć różne jego odmiany – tyle przepisów ile kucharek. - W jednych przepisach sos z ogórków jest gotowany, w innych surowy. W jednych dodaje się botwinę lub kwas buraczany, w innych pomija się ten dodatek. Czasem dodawana jest do chłodnika gotowana cielęcina, szyjki rakowe - wymienia autorka bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 ml mleka zsiadłego,
- 150 ml gęstej śmietany 18 proc.,
- 200 ml soku z ogórków kiszonych,
- szczypta cukru,
- kilka rzodkiewek,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 ogórki świeże,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki świeżo posiekanego koperku.
Jajka pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki. Mleko zsiadłe wymieszać z kwasem z ogórków i śmietaną. Doprawić szczytptą cukru. Schłodzić. Wymieszać z koperkiem. Na dnie talerza ułożyć jajka i pokrojone warzywa. Wlać chłodnik.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze