Trwa ładowanie...

Chocolate chip cookies. Wyjątkowe ciasteczka, którymi można się zajadać bez obaw

Ciasteczka z kawałkami czekolady zaspokoją podniebienia wszystkich łasuchów. Deser jest bezpieczny nawet dla alergików, ponieważ w przepisie nie znajdziemy mąki pszennej, jajek ani mleka.

Chocolate chip cookies. Wyjątkowe ciasteczka, którymi można się zajadać bez obawŹródło: Słodkie sekrety
d3ocltd
d3ocltd

Mam przyjaciółkę, której serce niewątpliwie należy po części do stolicy Zjednoczonego Królestwa. Spędziła tam kawałek swojego życia, zakochała się na zabój i zjadła całe mnóstwo ogromnych, świeżutkich chocolat chip cookies. I chociaż nigdy nie było mi dane spróbować oryginalnych ciastek angielskiej gospodyni, Klaudia jest moim ekspertem. Tradycyjne zawierają jajka i niepojętą ilość masła. Miesiącami próbowałam odtworzyć klasyk z pominięciem tych składników. Kiedy w końcu poczęstowałam Klaudię i jej chłopaka efektem mojej żmudnej pracy, zgodnie orzekli, że to najlepsze ciasteczka, jakie kiedykolwiek jedli. Byłam najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. Klaudia kupiła mi piękną łopatkę do ściągania ciepłych ciastek, a ja, gdy ją odwiedzam, piekę dwie blachy. Po chwili od otwarcia pudełka po ciastkach nie ma śladu.

Składniki:

  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 banan
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g ksylitolu
  • 50 g masła orzechowego
  • 150 g posiekanej czekolady

Wykonanie: wszystkie rodzaje mąki przesiej dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W blenderze zmiksuj banana. Dodaj ksylitol i ponownie zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, olej oraz sól i wanilię i bardzo dokładnie połącz. W misce wymieszaj mąkę z płynną masą i czekoladą. Ciasto nakładaj łyżeczką. Staraj się wydzielać równe porcje. Zachowaj odstępy, bo ciasteczka rozpłyną się w piekarniku. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach. Ciasteczka powinny być wciąż miękkie. Za pomocą łopatki do ciasta przełóż je na kratkę do studzenia i upiecz kolejną porcję. Ciasteczka będą twardniały w trakcie studzenia. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

d3ocltd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ocltd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj