Chocolate chip cookies. Wyjątkowe ciasteczka, którymi można się zajadać bez obaw

Ciasteczka z kawałkami czekolady zaspokoją podniebienia wszystkich łasuchów. Deser jest bezpieczny nawet dla alergików, ponieważ w przepisie nie znajdziemy mąki pszennej, jajek ani mleka.

Chrupiące ciasteczka bez glutenu, jajek i cukru
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety
Katarzyna Gileta

Mam przyjaciółkę, której serce niewątpliwie należy po części do stolicy Zjednoczonego Królestwa. Spędziła tam kawałek swojego życia, zakochała się na zabój i zjadła całe mnóstwo ogromnych, świeżutkich chocolat chip cookies. I chociaż nigdy nie było mi dane spróbować oryginalnych ciastek angielskiej gospodyni, Klaudia jest moim ekspertem. Tradycyjne zawierają jajka i niepojętą ilość masła. Miesiącami próbowałam odtworzyć klasyk z pominięciem tych składników. Kiedy w końcu poczęstowałam Klaudię i jej chłopaka efektem mojej żmudnej pracy, zgodnie orzekli, że to najlepsze ciasteczka, jakie kiedykolwiek jedli. Byłam najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. Klaudia kupiła mi piękną łopatkę do ściągania ciepłych ciastek, a ja, gdy ją odwiedzam, piekę dwie blachy. Po chwili od otwarcia pudełka po ciastkach nie ma śladu.

Składniki:

  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 banan
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g ksylitolu
  • 50 g masła orzechowego
  • 150 g posiekanej czekolady

Wykonanie: wszystkie rodzaje mąki przesiej dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W blenderze zmiksuj banana. Dodaj ksylitol i ponownie zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, olej oraz sól i wanilię i bardzo dokładnie połącz. W misce wymieszaj mąkę z płynną masą i czekoladą. Ciasto nakładaj łyżeczką. Staraj się wydzielać równe porcje. Zachowaj odstępy, bo ciasteczka rozpłyną się w piekarniku. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach. Ciasteczka powinny być wciąż miękkie. Za pomocą łopatki do ciasta przełóż je na kratkę do studzenia i upiecz kolejną porcję. Ciasteczka będą twardniały w trakcie studzenia. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę