- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 2 ogórki
- 150 g orzechów włoskich
- 300 ml jogurtu greckiego
- 400 ml bulionu na włoszczyźnie
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki siekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z przestudzonym bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około cztery godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl