Trwa ładowanie...
d27tilf
03-12-2018 12:45

Chleb we włoskim stylu. Zawsze się udaje

Przepis

Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na włoski chleb. - Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę i próbowaliśmy, kiedy był jeszcze ciepły. Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis jest bardzo prosty - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną".

d27tilf
4.7
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka lub wody
  • 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)
Przepis

Do miski wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec, sól i wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie, dodać mąki, a jeżeli za gęste - mleka lub wody. Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy, włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz., aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić, przełożyć do podłużnej foremki.

Odstawić jeszcze na 15 mi. przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec 15 min., zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb we włoskim stylu. Zawsze się udaje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

47
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27tilf
d27tilf
d27tilf
d27tilf
Więcej tematów
d27tilf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj