WP

Chleb we włoskim stylu. Zawsze się udaje - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się

Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na chleb. - Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy, kiedy był jeszcze ciepły. Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis jest bardzo prosty - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną".

Składniki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka lub wody
  • 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)
Przepis

Do miski wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec, sól i wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie, dodać mąki, a jeżeli za gęste - mleka lub wody. Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy, włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz., aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić, przełożyć do podłużnej foremki. Odstawić jeszcze na 15 mi. przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec 15 min., zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP