Chleb we włoskim stylu. Zawsze się udaje
Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na włoski chleb. - Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę i próbowaliśmy, kiedy był jeszcze ciepły. Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis jest bardzo prosty - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 dkg drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka lub wody
- 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
- 1 łyżka cukru
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)
Przepis
Do miski wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Przepis
Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec, sól i wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie, dodać mąki, a jeżeli za gęste - mleka lub wody. Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy, włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz., aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić, przełożyć do podłużnej foremki.
Przepis
Odstawić jeszcze na 15 mi. przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec 15 min., zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.