Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9

Chleb we włoskim stylu. Zawsze się udaje

Przepis

Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na chleb. - Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy, kiedy był jeszcze ciepły. Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis jest bardzo prosty - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną".

Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka lub wody
  • 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)
Przepis

Do miski wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec, sól i wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie, dodać mąki, a jeżeli za gęste - mleka lub wody. Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy, włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz., aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić, przełożyć do podłużnej foremki. Odstawić jeszcze na 15 mi. przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec 15 min., zmniejszyć temp. do 175 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb we włoskim stylu. Zawsze się udaje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-3jaol9
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9