Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku
Smakowita propozycja na spotkania z przyjaciółmi lub kolację. Chleb wypełniony grillowanymi warzywami. Ta potrawa nie tylko obłędnie się prezentuje, ale również zachwyca smakiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 1 bochenek wiejskiego chleba
- 1 cukinia pokrojona w talarki o grubości 0,5 cm
- 1 bakłażan pokrojony w talarki o grubości 0,5 cm
- 2 pomidory pokrojone w talarki o grubości 0,5 cm
- 1 żółta papryka pokrojona na ósemki
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki jasnego octu winnego
- 100 g tapenady
- 125 g mozzarelli pokrojonej w plastry
- 100 g pesto bazyliowego
- Na patelni grillowej rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy. Polej oliwą także cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Dopraw warzywa do smaku. Podsmaż.
- Zetnij wierzch chleba (ok. 3 cm od góry). Wydrąż miąższ.
- Wymieszaj ząbki czosnku, posiekaną kolendrę, bazylię, ocet winny i ok. 5 łyżek oliwy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sosem zgrillowane warzywa, dobrze wymieszaj.
- Chlebową miseczkę wysmaruj od środka tapenadą. Ułóż na dnie bochenka bakłażany, na to plastry mozzarelli. Posmaruj je cienko pesto. Na pesto ułóż cukinię, potem plastry pomidorów i znów pesto. Na samą górę pójdzie żółta papryka.
- Odcięty wcześniej wierzch chleba posmaruj od spodu tapenadą i przykryj nim bochenek, dociśnij. Zafoliuj bochenek i odłóż do lodówki na dwie godziny, żeby warstwy się przegryzły i dobrze ze sobą skleiły.
- Podawaj pokrojone jak tort.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze