Trwa ładowanie...

Chcesz zminimalizować ryzyko chorób serca? Zjedz jogurt!

Wyniki badań opublikowanych w American Journal of Hypertension wykazały, że zwiększone spożycie jogurtu może przynieść sporo korzyści osobom z nadciśnieniem.

Chcesz zminimalizować ryzyko chorób serca? Zjedz jogurt!Źródło: 123RF.COM, fot: Unknown
dsenbfh
dsenbfh

W badaniu udział wzięło prawie 56 tysięcy kobiet w wieku od 30 do 55 lat i ponad 18 tysięcy mężczyzn w wieku pomiędzy 40 a 75 lat. Osoby te przechodzą podobne badania co cztery lata, poczynając od roku 1980 (kobiety) i 1986 (mężczyźni). Przed przystąpieniem do nich, każdorazowo wypełniają szczegółowy kwestionariusz dotyczący swojej diety.

Okazuje się, że uczestnicy, którzy jedli co najmniej dwie porcje jogurtu tygodniowo, mają o 20 proc. mniejsze szanse na cierpienie z powodu wrodzonych wad serca czy udarów mózgu. Kobiety i mężczyźni, którzy właśnie tyle jogurtów tygodniowo spożywają, rzadziej doświadczają także zawału serca. W przypadku kobiet - o 30 proc., w przypadku mężczyzn – 19 proc.

"Te odkrycia potwierdzają, że włączenie jogurtu do zdrowej diety dla osób z nadciśnieniem, pomaga również zapobiegać chorobie wieńcowo-naczyniowej" – napisali w raporcie naukowcy.

Zobacz też: Jak wybrać najlepszy jogurt naturalny?

dsenbfh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsenbfh
Więcej tematów