WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Chcesz zminimalizować ryzyko chorób serca? Zjedz jogurt!

Wyniki badań opublikowanych w American Journal of Hypertension wykazały, że zwiększone spożycie jogurtu może przynieść sporo korzyści osobom z nadciśnieniem.

Niezwykłe właściwości jogurtu.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | Unknown
Katarzyna Chudzik

W badaniu udział wzięło prawie 56 tysięcy kobiet w wieku od 30 do 55 lat i ponad 18 tysięcy mężczyzn w wieku pomiędzy 40 a 75 lat. Osoby te przechodzą podobne badania co cztery lata, poczynając od roku 1980 (kobiety) i 1986 (mężczyźni). Przed przystąpieniem do nich, każdorazowo wypełniają szczegółowy kwestionariusz dotyczący swojej diety.

Okazuje się, że uczestnicy, którzy jedli co najmniej dwie porcje jogurtu tygodniowo, mają o 20 proc. mniejsze szanse na cierpienie z powodu wrodzonych wad serca czy udarów mózgu. Kobiety i mężczyźni, którzy właśnie tyle jogurtów tygodniowo spożywają, rzadziej doświadczają także zawału serca. W przypadku kobiet - o 30 proc., w przypadku mężczyzn – 19 proc.

"Te odkrycia potwierdzają, że włączenie jogurtu do zdrowej diety dla osób z nadciśnieniem, pomaga również zapobiegać chorobie wieńcowo-naczyniowej" – napisali w raporcie naukowcy.

Zobacz też: Jak wybrać najlepszy jogurt naturalny?

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw