Inspiracje z różnych stron świata
Poranki są coraz chłodniejsze, dlatego, by dobrze zacząć dzień, nie powinniśmy wychodzić z domu bez śniadania. O tej porze roku sprawdzą się ciepłe i pożywne posiłki. Mamy do wyboru jaglanki, owsianki, naleśniki, placuszki, tosty, zupy. Wiele z nich możemy przygotować dzień wcześniej, a rano po prostu podgrzać. Zobaczcie, co jada się na świecie przed wyjściem do pracy.
Zobacz wideo: Brioszki z powidłami
Chiny
Tradycyjne chińskie śniadanie może się różnić w zależności od regionu. Jedną z propozycji może być congee, czyli zupa ryżowa. Smakiem i konsystencją przypomina kleik. Sekretem jest gotowanie ryżu na wolnym przez cztery godziny. Dzięki temu potrawa nabiera zdrowotnych właściwości. Zupa jest lekkostrawna, pożywna i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Congee stanowi podstawę do przygotowania wielu innych dań. Na jej bazie możemy przyrządzić smaczną zupę. Możliwości urozmaicania kleiku są niemal nieograniczone. Do wyboru mamy m.in. warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.
Rosja
W Rosji często jada się na śniadanie syrniki, czyli placuszki z białego sera. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Występują w różnych wariantach. Do trzech podstawowych składników, czyli mąki, twarogu i jajek można dodać rodzynki, miód lub kawałki jabłek i udekorować kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Rosjanie lubią też jeść rano bliny, czyli placki drożdżowe z mąki gryczanej. Podaje się je przeważnie z dżemem i popija kefirem.
Wielka Brytania
Klasyczne angielskie śniadanie obrosło już legendą. Świetnie rozgrzewa i syci na długo. Mimo że uchodzi za jedno z najmniej zdrowych, warto od czasu do czasu się na nie skusić. Najlepiej w wolny dzień, ponieważ po tak obfitym posiłku raczej nie mielibyśmy siły pracować. Rozpoczyna się sokiem pomarańczowym lub grejpfrutowym. Następnie na stole ląduje ciepła owsianka ugotowana na wodzie z łyżką masła. Po takim wstępie możemy przejść do konkretów, a więc jajka sadzonego na bekonie, smażonych kiełbasek i fasolki w sosie pomidorowym. Do tego pieczarki i grillowane pomidory. Potem tosty, dżem, masło, dzbanek kawy lub herbaty z mlekiem, a na koniec muffiny.
Włochy
Włoski zestaw śniadaniowy to słodki rogalik i filiżanka aromatycznej kawy. Jednak od czasu do czasu Włosi chętnie jedzą rano panini, czyli ciepłe kanapki. Są opieczone z zewnątrz w specjalnym urządzeniu, a w środku miękkie. Przygotowuje się najczęściej na bazie ciabatty, bagietki czy kajzerki, czyli rosetty. Do środka wkładamy ulubione składniki – grillowane lub pieczone warzywa takie jak papryka, pomidory, cukinia, pieczarki, wędlinę, mozzarellę, awokado czy pastę z oliwek.
Dania
Duńczycy słyną ze słodkich wypieków. Ciepłe, puszyste i pachnące masłem ciasto jest bazą do wielu wspaniałych słodkości, które jada się także na śniadanie. Czekoladowe ślimaki, słodkie precle czy bułeczki podaje się do porannej kawy, szczególnie w wolne dni lub święta. Duńczycy nie pijają na co dzień herbaty, która jest kojarzona jako napój na przeziębienie. Kringle, czyli słodkie drożdżowe wieńce nadziane migdałami, masłem, suszonymi wiśniami czy żurawiną to duński przepis na udany dzień.