Chcesz przetrwać chłodne poranki? Zjedz ciepłe śniadanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Inspiracje z różnych stron świata

Obraz
© 123RF.COM

Poranki są coraz chłodniejsze, dlatego, by dobrze zacząć dzień, nie powinniśmy wychodzić z domu bez śniadania. O tej porze roku sprawdzą się ciepłe i pożywne posiłki. Mamy do wyboru jaglanki, owsianki, naleśniki, placuszki, tosty, zupy. Wiele z nich możemy przygotować dzień wcześniej, a rano po prostu podgrzać. Zobaczcie, co jada się na świecie przed wyjściem do pracy.

Zobacz wideo: Brioszki z powidłami

/ 6Chiny

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne chińskie śniadanie może się różnić w zależności od regionu. Jedną z propozycji może być congee, czyli zupa ryżowa. Smakiem i konsystencją przypomina kleik. Sekretem jest gotowanie ryżu na wolnym przez cztery godziny. Dzięki temu potrawa nabiera zdrowotnych właściwości. Zupa jest lekkostrawna, pożywna i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Congee stanowi podstawę do przygotowania wielu innych dań. Na jej bazie możemy przyrządzić smaczną zupę. Możliwości urozmaicania kleiku są niemal nieograniczone. Do wyboru mamy m.in. warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.

/ 6Rosja

Obraz
© 123RF.COM

W Rosji często jada się na śniadanie syrniki, czyli placuszki z białego sera. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Występują w różnych wariantach. Do trzech podstawowych składników, czyli mąki, twarogu i jajek można dodać rodzynki, miód lub kawałki jabłek i udekorować kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Rosjanie lubią też jeść rano bliny, czyli placki drożdżowe z mąki gryczanej. Podaje się je przeważnie z dżemem i popija kefirem.

/ 6Wielka Brytania

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczne angielskie śniadanie obrosło już legendą. Świetnie rozgrzewa i syci na długo. Mimo że uchodzi za jedno z najmniej zdrowych, warto od czasu do czasu się na nie skusić. Najlepiej w wolny dzień, ponieważ po tak obfitym posiłku raczej nie mielibyśmy siły pracować. Rozpoczyna się sokiem pomarańczowym lub grejpfrutowym. Następnie na stole ląduje ciepła owsianka ugotowana na wodzie z łyżką masła. Po takim wstępie możemy przejść do konkretów, a więc jajka sadzonego na bekonie, smażonych kiełbasek i fasolki w sosie pomidorowym. Do tego pieczarki i grillowane pomidory. Potem tosty, dżem, masło, dzbanek kawy lub herbaty z mlekiem, a na koniec muffiny.

/ 6Włochy

Obraz
© 123RF.COM

Włoski zestaw śniadaniowy to słodki rogalik i filiżanka aromatycznej kawy. Jednak od czasu do czasu Włosi chętnie jedzą rano panini, czyli ciepłe kanapki. Są opieczone z zewnątrz w specjalnym urządzeniu, a w środku miękkie. Przygotowuje się najczęściej na bazie ciabatty, bagietki czy kajzerki, czyli rosetty. Do środka wkładamy ulubione składniki – grillowane lub pieczone warzywa takie jak papryka, pomidory, cukinia, pieczarki, wędlinę, mozzarellę, awokado czy pastę z oliwek.

/ 6 Dania

Obraz
© 123RF.COM

Duńczycy słyną ze słodkich wypieków. Ciepłe, puszyste i pachnące masłem ciasto jest bazą do wielu wspaniałych słodkości, które jada się także na śniadanie. Czekoladowe ślimaki, słodkie precle czy bułeczki podaje się do porannej kawy, szczególnie w wolne dni lub święta. Duńczycy nie pijają na co dzień herbaty, która jest kojarzona jako napój na przeziębienie. Kringle, czyli słodkie drożdżowe wieńce nadziane migdałami, masłem, suszonymi wiśniami czy żurawiną to duński przepis na udany dzień.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny