ycipk-422vu1
ycipk-422vu1

Chatka Puchatka. Słodkie wspomnienie dzieciństwa

Przepis

Chatka Puchatka, nazywana także Chatka Baby Jagi, to jeden z deserów dzieciństwa. Przed laty nie mogło jej zabraknąć na stole podczas rodzinnych uroczystości. Konstrukcja z herbatników, słodki krem i czekoladowa polewa. Macie ochotę na słodki powrót do dzieciństwa? W cyklu Sentymentalny wtorek przypominamy przepis na to bajeczne ciasto bez pieczenia.

Trwa ładowanie...
ycipk-422vu1
Zdjęcie 123RF
Podziel się
Składniki

Chatka:

  • 500 g mielonego twarogu\
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 32 zwykłe herbatniki
  • 1 łyżka kakao

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody,
  • 4 łyżki cukru pudru
Przepis

24 herbatniki ułóż na blaszce w trzech rzędach. Do miski włóż miękkie masło, wsyp cukier, dodaj ekstrakt waniliowy i żółtka. Wszystkie składniki utrzyj na puszysty, jasny krem. Pod koniec dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Na środkowy rząd herbatników wyłóż 2/3 masy. Na górze ułóż rząd z pozostałych herbatników. Do pozostałej masy wsyp łyżkę kakao i wymieszaj. Na górę środkowego rzędu wyłóż masę z kakao. Boczne herbatniki złóż formując dach domku i lekko dociśnij. Przygotuj polewę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, wodę i cukier puder. Mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednią konsystencję. Ciepłą polewą polej chatkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto możesz podkręcić, dodając banana lub galaretki.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-422vu1
ycipk-422vu1