Chatka Puchatka. Słodkie wspomnienie dzieciństwa
Chatka Puchatka, nazywana także Chatka Baby Jagi, to jeden z deserów dzieciństwa. Przed laty nie mogło jej zabraknąć na stole podczas rodzinnych uroczystości. Konstrukcja z herbatników, słodki krem i czekoladowa polewa. Macie ochotę na słodki powrót do dzieciństwa? W cyklu Sentymentalny wtorek przypominamy przepis na to bajeczne ciasto bez pieczenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
Chatka:
- 500 g mielonego twarogu\
- 250 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka
- 32 zwykłe herbatniki
- 1 łyżka kakao
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody,
- 4 łyżki cukru pudru
24 herbatniki ułóż na blaszce w trzech rzędach. Do miski włóż miękkie masło, wsyp cukier, dodaj ekstrakt waniliowy i żółtka. Wszystkie składniki utrzyj na puszysty, jasny krem. Pod koniec dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Na środkowy rząd herbatników wyłóż 2/3 masy. Na górze ułóż rząd z pozostałych herbatników. Do pozostałej masy wsyp łyżkę kakao i wymieszaj. Na górę środkowego rzędu wyłóż masę z kakao. Boczne herbatniki złóż formując dach domku i lekko dociśnij. Przygotuj polewę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, wodę i cukier puder. Mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednią konsystencję. Ciepłą polewą polej chatkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto możesz podkręcić, dodając banana lub galaretki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze