Trwa ładowanie...
d1gfj40
26-06-2018 14:20

Chatka Puchatka. Słodkie wspomnienie dzieciństwa

Przepis

Chatka Puchatka, nazywana także Chatka Baby Jagi, to jeden z deserów dzieciństwa. Przed laty nie mogło jej zabraknąć na stole podczas rodzinnych uroczystości. Konstrukcja z herbatników, słodki krem i czekoladowa polewa. Macie ochotę na słodki powrót do dzieciństwa? W cyklu Sentymentalny wtorek przypominamy przepis na to bajeczne ciasto bez pieczenia.

d1gfj40
3.4
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Chatka:

  • 500 g mielonego twarogu\
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 32 zwykłe herbatniki
  • 1 łyżka kakao

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody,
  • 4 łyżki cukru pudru
Przepis

24 herbatniki ułóż na blaszce w trzech rzędach. Do miski włóż miękkie masło, wsyp cukier, dodaj ekstrakt waniliowy i żółtka. Wszystkie składniki utrzyj na puszysty, jasny krem. Pod koniec dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Na środkowy rząd herbatników wyłóż 2/3 masy. Na górze ułóż rząd z pozostałych herbatników. Do pozostałej masy wsyp łyżkę kakao i wymieszaj. Na górę środkowego rzędu wyłóż masę z kakao. Boczne herbatniki złóż formując dach domku i lekko dociśnij. Przygotuj polewę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, wodę i cukier puder. Mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednią konsystencję. Ciepłą polewą polej chatkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto możesz podkręcić, dodając banana lub galaretki.

Chatka Puchatka. Słodkie wspomnienie dzieciństwa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40