Trwa ładowanie...
d3qscw2
20-05-2021 10:56

Chatka baby Jagi. Przepis na pyszny i prosty sernik bez pieczenia

Przepis

Chatka baby Jagi to deser uwielbiany przez dzieci. Jest pyszny i pięknie prezentuje się na stole. Zamiast jasnych herbatników można użyć kakaowych i dać dowolną galaretkę. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d3qscw2
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Galaretka:

  • 1 galaretka w proszku (użyłam malinowej, można użyć galaretki w innym smaku)
  • 300 ml gorącej wody

Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 700 g zmielonego twarogu jak na sernik, można użyć sera z wiaderka
  • 90 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao bez cukru

Polewa:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 110 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Dodatkowo:

  • 36 herbatników – około 220 g
  • kolorowa posypka cukrowa lub wiórki kokosowe lub posiekane orzechy
Przepis
  • Przygotujemy galaretkę: galaretkę wsypać do miski zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Wlać ją do keksówki o wymiarach 21 cm x 1 2cm wyłożonej folią spożywczą (można użyć innej foremki lub naczynia).
  • Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
  • Masa serowa: do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier puder, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ser, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączeni składników.
  • Z gotowej masy serowej przełożyć do drugiej miski 1/3 i do tej mniejszej ilości sera dodać kakao, wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Składanie chatki: na folii aluminiowej ułożyć pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy po 6. Wyłożyć na nie masę serową z kakao, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć całą jasną masę serową, wyrównać.
  • Galaretkę wyjąć z foremki i zdjąć folię. Galaretkę pokroić na dość grube paski. Na środku jasnej masy serowej ułożyć pasek galaretki (trochę galaretki zostanie, można ją pokroić w kostkę i podać później z ciastem).
  • Następnie przy pomocy folii zewnętrzne warstwy herbatników złożyć do środka, tworząc chatkę, docisnąć.
  • Sprawdzamy, czy powstała ładna chatka, ja pomogłam sobie troszkę łyżeczką. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Można wstawić na całą noc.
  • Polewa: do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć obie połamane czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Odczekać około 30 sekund i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Można odstawić ją do ostudzenia na około 5-10 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z folii i polewą udekorować chatkę, posypać kolorową posypką cukrową. Odstawić na chwilkę, aby polewa stężała.
Chatka baby Jagi. Przepis na pyszny i prosty sernik bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
Więcej tematów
d3qscw2