Chatka baby Jagi. Przepis na pyszny i prosty sernik bez pieczenia
Chatka baby Jagi to deser uwielbiany przez dzieci. Jest pyszny i pięknie prezentuje się na stole. Zamiast jasnych herbatników można użyć kakaowych i dać dowolną galaretkę. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Galaretka:
- 1 galaretka w proszku (użyłam malinowej, można użyć galaretki w innym smaku)
- 300 ml gorącej wody
Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 700 g zmielonego twarogu jak na sernik, można użyć sera z wiaderka
- 90 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3 łyżki kakao bez cukru
Polewa:
- 70 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 110 ml śmietanki kremówki 30 proc.
Dodatkowo:
- 36 herbatników – około 220 g
- kolorowa posypka cukrowa lub wiórki kokosowe lub posiekane orzechy
- Przygotujemy galaretkę: galaretkę wsypać do miski zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Wlać ją do keksówki o wymiarach 21 cm x 1 2cm wyłożonej folią spożywczą (można użyć innej foremki lub naczynia).
- Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
- Masa serowa: do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier puder, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ser, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączeni składników.
- Z gotowej masy serowej przełożyć do drugiej miski 1/3 i do tej mniejszej ilości sera dodać kakao, wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Składanie chatki: na folii aluminiowej ułożyć pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy po 6. Wyłożyć na nie masę serową z kakao, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć całą jasną masę serową, wyrównać.
- Galaretkę wyjąć z foremki i zdjąć folię. Galaretkę pokroić na dość grube paski. Na środku jasnej masy serowej ułożyć pasek galaretki (trochę galaretki zostanie, można ją pokroić w kostkę i podać później z ciastem).
- Następnie przy pomocy folii zewnętrzne warstwy herbatników złożyć do środka, tworząc chatkę, docisnąć.
- Sprawdzamy, czy powstała ładna chatka, ja pomogłam sobie troszkę łyżeczką. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Można wstawić na całą noc.
- Polewa: do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć obie połamane czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Odczekać około 30 sekund i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Można odstawić ją do ostudzenia na około 5-10 minut.
- Schłodzone ciasto wyjąć z folii i polewą udekorować chatkę, posypać kolorową posypką cukrową. Odstawić na chwilkę, aby polewa stężała.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze