Chatka baby Jagi. Przepis na pyszny i prosty sernik bez pieczenia

Chatka baby Jagi to deser uwielbiany przez dzieci. Jest pyszny i pięknie prezentuje się na stole. Zamiast jasnych herbatników można użyć kakaowych i dać dowolną galaretkę. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Chatka baby Jagi. Przepis na pyszny i prosty sernik bez pieczeniaChatka baby Jagi. Przepis na pyszny i prosty sernik bez pieczenia
Natalia Kudela

Galaretka:

  • 1 galaretka w proszku (użyłam malinowej, można użyć galaretki w innym smaku)
  • 300 ml gorącej wody

Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 700 g zmielonego twarogu jak na sernik, można użyć sera z wiaderka
  • 90 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao bez cukru

Polewa:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 110 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Dodatkowo:

  • 36 herbatników – około 220 g
  • kolorowa posypka cukrowa lub wiórki kokosowe lub posiekane orzechy

Przepis

  • Przygotujemy galaretkę: galaretkę wsypać do miski zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Wlać ją do keksówki o wymiarach 21 cm x 1 2cm wyłożonej folią spożywczą (można użyć innej foremki lub naczynia).
  • Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
  • Masa serowa: do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier puder, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ser, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączeni składników.
  • Z gotowej masy serowej przełożyć do drugiej miski 1/3 i do tej mniejszej ilości sera dodać kakao, wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Składanie chatki: na folii aluminiowej ułożyć pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy po 6. Wyłożyć na nie masę serową z kakao, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć całą jasną masę serową, wyrównać.
  • Galaretkę wyjąć z foremki i zdjąć folię. Galaretkę pokroić na dość grube paski. Na środku jasnej masy serowej ułożyć pasek galaretki (trochę galaretki zostanie, można ją pokroić w kostkę i podać później z ciastem).
  • Następnie przy pomocy folii zewnętrzne warstwy herbatników złożyć do środka, tworząc chatkę, docisnąć.
  • Sprawdzamy, czy powstała ładna chatka, ja pomogłam sobie troszkę łyżeczką. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Można wstawić na całą noc.
  • Polewa: do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć obie połamane czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Odczekać około 30 sekund i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Można odstawić ją do ostudzenia na około 5-10 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z folii i polewą udekorować chatkę, posypać kolorową posypką cukrową. Odstawić na chwilkę, aby polewa stężała.
Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące