Chałwowiec z wiśniami. Fantastyczne ciacho na domowe uroczystości

Pyszne ciasto z chałwą i wiśniami. Jest wilgotne, aromatyczne, a dzięki dodatkowi wiśni lekko kwaskowate od wiśni. Wspaniale wygląda i będzie idealne na rodzinne spotkania. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Chałwowiec z wiśniami. Fantastyczne ciacho na domowe uroczystościChałwowiec z wiśniami. Fantastyczne ciacho na domowe uroczystości
Natalia Kudela

Ciasto (biszkopt):

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru (użyłam pół na pół zwykłe kakao z czarnym kakao, jeśli nie mamy czarnego używamy 30 g zwykłego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju

Do nasączenia:

  • 60 ml wody
  • 120 ml wiśniówki (można zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny lub kawą)

Krem:

  • 400 g pokruszonej chałwy
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 500ml mleka)
  • 850 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

  • 1 słoik wiśni drążonych (waga razem z kompotem około 680g)
  • kakao do posypania

Przepis

  • Przygotujemy budyń do kremu: do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać trzy budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Ciasto (biszkopt): Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Zaczniemy składać ciasto: Wiśnie dobrze osączyć, można nawet na ręczniku papierowym.
  • Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
  • Skończymy krem – składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Na biszkopt w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu i wyrównać. Na wierzchu poukładać wiśnie. Na wiśnie wyłożyć 1/2 pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Na koniec ciasto posypać kakao i wystawić do lodówki na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm