Chałwowiec z wiśniami. Fantastyczne ciacho na domowe uroczystości
Pyszne ciasto z chałwą i wiśniami. Jest wilgotne, aromatyczne, a dzięki dodatkowi wiśni lekko kwaskowate od wiśni. Wspaniale wygląda i będzie idealne na rodzinne spotkania. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-12 |
Okazja: |
Ciasto (biszkopt):
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 180 g cukru
- 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30 g kakao bez cukru (użyłam pół na pół zwykłe kakao z czarnym kakao, jeśli nie mamy czarnego używamy 30 g zwykłego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
Do nasączenia:
- 60 ml wody
- 120 ml wiśniówki (można zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny lub kawą)
Krem:
- 400 g pokruszonej chałwy
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 500ml mleka)
- 850 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
- 1 słoik wiśni drążonych (waga razem z kompotem około 680g)
- kakao do posypania
- Przygotujemy budyń do kremu: do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać trzy budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
- Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Ciasto (biszkopt): Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
- Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Zaczniemy składać ciasto: Wiśnie dobrze osączyć, można nawet na ręczniku papierowym.
- Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
- Skończymy krem – składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Na biszkopt w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu i wyrównać. Na wierzchu poukładać wiśnie. Na wiśnie wyłożyć 1/2 pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
- Na koniec ciasto posypać kakao i wystawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze