Trwa ładowanie...
d17w3da
23-03-2022 12:11

Chałwowiec z wiśniami. Fantastyczne ciacho na domowe uroczystości

Przepis

Pyszne ciasto z chałwą i wiśniami. Jest wilgotne, aromatyczne, a dzięki dodatkowi wiśni lekko kwaskowate od wiśni. Wspaniale wygląda i będzie idealne na rodzinne spotkania. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d17w3da
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-12

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto (biszkopt):

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru (użyłam pół na pół zwykłe kakao z czarnym kakao, jeśli nie mamy czarnego używamy 30 g zwykłego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju

Do nasączenia:

  • 60 ml wody
  • 120 ml wiśniówki (można zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny lub kawą)

Krem:

  • 400 g pokruszonej chałwy
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 500ml mleka)
  • 850 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

  • 1 słoik wiśni drążonych (waga razem z kompotem około 680g)
  • kakao do posypania
Przepis
  • Przygotujemy budyń do kremu: do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać trzy budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Ciasto (biszkopt): Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Zaczniemy składać ciasto: Wiśnie dobrze osączyć, można nawet na ręczniku papierowym.
  • Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
  • Skończymy krem – składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Na biszkopt w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu i wyrównać. Na wierzchu poukładać wiśnie. Na wiśnie wyłożyć 1/2 pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Na koniec ciasto posypać kakao i wystawić do lodówki na całą noc.
Chałwowiec z wiśniami. Fantastyczne ciacho na domowe uroczystości
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d17w3da

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17w3da
d17w3da
d17w3da
d17w3da
Więcej tematów
d17w3da