Ceviche z dorsza z melisą i kolendrą. Wykwintna przekąska z surowej ryby

Ceviche to kulinarna wizytówka Peru. Surowa ryba, marynowana w soku z limonki z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Peruwiańczycy jadają ceviche najchętniej z kukurydzą w kolbach oraz słodkimi pieczonymi ziemniakami. W cyklu Ryba na piątek proponujemy ceviche z dorsza z melisą i kolendrą.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ceviche to przysmak z Ameryki Południowej
Ceviche to przysmak z Ameryki Południowej (Zioła na talerzu)
WP

Składniki:

  • 250 g filetu z dorsza
  • łyżka kolendry
  • pęczek melisy
  • sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku
  • sok z półtorej limonki
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • 60 g oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 średniej wielkości papryczki chilli
  • łyżeczka sezamu

Przygotowanie: do blendera wrzuć melisę, imbir, papryczkę, miód, sos sojowy, czosnek, sok z 1 limonki i olej. Zmiksuj na gładki sos. Rybę umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Zalej sosem, wymieszaj i odstaw na bok. Do dorsza dodaj kolendrę i sezam. Całość skrop sokiem z limonki.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".

WP
Zioła na talerzu
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP