Ceviche z dorsza z melisą i kolendrą. Wykwintna przekąska z surowej ryby
Ceviche to kulinarna wizytówka Peru. Surowa ryba, marynowana w soku z limonki z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Peruwiańczycy jadają ceviche najchętniej z kukurydzą w kolbach oraz słodkimi pieczonymi ziemniakami. W cyklu Ryba na piątek proponujemy ceviche z dorsza z melisą i kolendrą.
Składniki:
- 250 g filetu z dorsza
- łyżka kolendry
- pęczek melisy
- sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku
- sok z półtorej limonki
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki imbiru
- łyżka sosu sojowego
- 60 g oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 średniej wielkości papryczki chilli
- łyżeczka sezamu
Przygotowanie: do blendera wrzuć melisę, imbir, papryczkę, miód, sos sojowy, czosnek, sok z 1 limonki i olej. Zmiksuj na gładki sos. Rybę umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Zalej sosem, wymieszaj i odstaw na bok. Do dorsza dodaj kolendrę i sezam. Całość skrop sokiem z limonki.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl