Cebula dymka – właściwości, zastosowanie, opis

Cebula dymka to mała, młoda cebula najczęściej przeznaczona do sadzenia, ale również do marynowania czy spożycia na surowo. Rozsada tej cebuli pozwoli zebrać wczesne plony dużych cebul oraz szczypioru. Wykorzystywana jest niemal do każdej potrawy.

DymkaCebula dymka ma łagodniejszy i słodszy smak, dlatego często jest stosowana w daniach i przekąskach
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Cebula dymka- opis

U nasady główki cebuli dymki znajduje się właściwa łodyga, czyli pętka. Wyrastają z niej liście i korzenie. Cebula dymka odznacza się białym lub jasnokremowym kolorem. Pierwsze liście cebuli odpadają podczas wegetacji, natomiast kolejne tworzą łuski, a te znajdujące się wewnątrz gromadzą zapasy. Uprawa cebuli dymki jest łatwiejsza niż zwykłej cebuli z nasion.

Podobnie jak cebula zwykła, dymka jest warzywem z rodziny amarylkowatych, należącym do rodzaju "czosnek". Jako warzywo uprawiana jest we wszystkich krajach. Jak głosi historia, prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej. Cebula jest łatwa zarówno do uprawy, jak i przechowywania.

Cebula dymka – wartości odżywcze

Cebula dymka jest warzywem niskokalorycznym – jedynie 30 kcal na 100 g. Bogata jest za to w mnóstwo witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz beta-karoten i kwas foliowy. Odnajdziemy w niej również źródło minerałów, w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i cynku.

Cebula z domowego parapetu

Cebula dymka – zastosowanie w kuchni

Cebula dymka ma łagodniejszy i słodszy smak, dlatego często jest stosowana w daniach i przekąskach. Jedną z najsmaczniejszych części cebuli dymki jest szczypior. Najprostszym sposobem wykorzystania go w kuchni jest drobne posiekanie i dodanie do kanapki bądź twarogu. Ponadto, cebula dymka wzbogaci smak zupy, a jej łagodny smak dopełni sałatkę. Urozmaici również dania z kurczaka czy wołowiny. A co najciekawsze – krojąc ją nie uronimy ani jednej łzy.

Cebula dymka- właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze są tu podobne jak w przypadku dojrzałej cebuli. Cebula skutecznie działa przeciw zaparciom. Ponadto, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz ma działanie przeciwcukrzycowe. Cebula dzięki swym właściwościom obniża ciśnienie krwi i wzmacnia nasz organizm. Przejawia także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Regularne spożywanie cebuli dymki wzmaga apetyt oraz wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.

Dzięki temu, że jest niskokaloryczna oraz posiada związki organosiarkowe jej częste stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Co ciekawe, konsumpcja odpowiedniej ilości cebuli dymki zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję, chroni przed zaburzeniami snu oraz odżywiania. Zawarte w cebuli dymce związki siarki zapobiegają krzepnięciu komórek płytek krwi, obniżają cholesterol oraz poprawiają błonę komórkową w czerwonych krwinkach. Spożywanie cebuli dymki pozwoli uniknąć zawału oraz wzmocni naczynia krwionośne.

Ponadto, cebula dymka wzmacnia budowę tkanki łącznej, co obniża ryzyko złamania kości biodrowej, zwłaszcza u kobiet w wieku menopauzalnym.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie