Cebula dymka – właściwości, zastosowanie, opis

Cebula dymka to mała, młoda cebula najczęściej przeznaczona do sadzenia, ale również do marynowania czy spożycia na surowo. Rozsada tej cebuli pozwoli zebrać wczesne plony dużych cebul oraz szczypioru. Wykorzystywana jest niemal do każdej potrawy.

DymkaCebula dymka ma łagodniejszy i słodszy smak, dlatego często jest stosowana w daniach i przekąskach
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Cebula dymka- opis

U nasady główki cebuli dymki znajduje się właściwa łodyga, czyli pętka. Wyrastają z niej liście i korzenie. Cebula dymka odznacza się białym lub jasnokremowym kolorem. Pierwsze liście cebuli odpadają podczas wegetacji, natomiast kolejne tworzą łuski, a te znajdujące się wewnątrz gromadzą zapasy. Uprawa cebuli dymki jest łatwiejsza niż zwykłej cebuli z nasion.

Podobnie jak cebula zwykła, dymka jest warzywem z rodziny amarylkowatych, należącym do rodzaju "czosnek". Jako warzywo uprawiana jest we wszystkich krajach. Jak głosi historia, prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej. Cebula jest łatwa zarówno do uprawy, jak i przechowywania.

Cebula dymka – wartości odżywcze

Cebula dymka jest warzywem niskokalorycznym – jedynie 30 kcal na 100 g. Bogata jest za to w mnóstwo witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz beta-karoten i kwas foliowy. Odnajdziemy w niej również źródło minerałów, w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i cynku.

Cebula z domowego parapetu

Cebula dymka – zastosowanie w kuchni

Cebula dymka ma łagodniejszy i słodszy smak, dlatego często jest stosowana w daniach i przekąskach. Jedną z najsmaczniejszych części cebuli dymki jest szczypior. Najprostszym sposobem wykorzystania go w kuchni jest drobne posiekanie i dodanie do kanapki bądź twarogu. Ponadto, cebula dymka wzbogaci smak zupy, a jej łagodny smak dopełni sałatkę. Urozmaici również dania z kurczaka czy wołowiny. A co najciekawsze – krojąc ją nie uronimy ani jednej łzy.

Cebula dymka- właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze są tu podobne jak w przypadku dojrzałej cebuli. Cebula skutecznie działa przeciw zaparciom. Ponadto, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz ma działanie przeciwcukrzycowe. Cebula dzięki swym właściwościom obniża ciśnienie krwi i wzmacnia nasz organizm. Przejawia także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Regularne spożywanie cebuli dymki wzmaga apetyt oraz wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.

Dzięki temu, że jest niskokaloryczna oraz posiada związki organosiarkowe jej częste stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Co ciekawe, konsumpcja odpowiedniej ilości cebuli dymki zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję, chroni przed zaburzeniami snu oraz odżywiania. Zawarte w cebuli dymce związki siarki zapobiegają krzepnięciu komórek płytek krwi, obniżają cholesterol oraz poprawiają błonę komórkową w czerwonych krwinkach. Spożywanie cebuli dymki pozwoli uniknąć zawału oraz wzmocni naczynia krwionośne.

Ponadto, cebula dymka wzmacnia budowę tkanki łącznej, co obniża ryzyko złamania kości biodrowej, zwłaszcza u kobiet w wieku menopauzalnym.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯