Szparagi białe – kalorie, właściwości, jak gotować, jak przyrządzić

Szparagi białe łagodzą nerwowość, działają oczyszczająco i są niskokaloryczne. Kupuje się zwarte i jędrne szparagi białe i obiera je przed gotowaniem.

szparagiSzparagi białe są najdelikatniejsze w smaku
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Szparagi białe – kalorie i właściwości

Króciutki sezon na superzdrowe i wykwintne szparagi, pochodzące z basenu Morza Śródziemnego rozpoczyna się z końcem kwietnia. Do jedzenia nadają się kłącza szparagów, rosnące pod ziemią. Gdy białe szparagi wychodzą na powierzchnię i oddziałuje na nie słońce, zielenieją. Trzecią, równie wartościową odmianą szparagów są warzywa o fioletowym odcieniu, nieco słodsze, o intensywniejszym smaku i zapachu. Stanowią one formę przejściową pomiędzy szparagami białymi a zielonymi.

Ile kalorii mają białe szparagi? W 100 gramach szparagów białych znajduje się jedynie 20 kalorii, są więc one warzywem szczególnie polecanym na dietach odchudzających. Dodatkowo białe szparagi mają niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i mało węglowodanów. W szparagach białych znajdują się:

  • kwas foliowy, opóźniający starzenie,
  • asparagina, regulująca funkcjonowanie nerek,
  • potas, usuwający wodę,
  • witamina C, na odporność,
  • witaminy A i E, poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • witaminy z grupy B oraz mangan, usprawniające pracę układu nerwowego,
  • witamina K, odpowiadająca za krzepliwość krwi,
  • żelazo, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Szparagi białe – jak gotować szparagi?

Kupując białe szparagi, wybiera się okazy jędrne, sprężyste, bez brązowych końcówek, ze zwartymi główkami. Szparagi białe są najdelikatniejsze w smaku. Ich grubość i twardość sprawia, że przed gotowaniem i przyrządzaniem należy je obrać. Stwardniałe włókna na spodzie warzywa usuwa się delikatnie obieraczką lub ostrym nożykiem (obiera się je bardzo cienko) w kierunku do góry, a następnie od razu gotuje się białe szparagi.

Wody do gotowania białych szparagów nie soli się. Smak warzyw poprawi odrobina soku z cytryny bądź mleka. Białe szparagi gotuje się pionowo w pęczkach przez 10 minut, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody w garnku. Można je również przygotować na parze, a po ugotowaniu należy natychmiast odsączyć białe szparagi.

Szparagi białe – jak przyrządzić?

Tylko świeże białe szparagi są smaczne po przygotowaniu. Trzeba je więc zjeść jak najszybciej po zakupie i od razu po przygotowaniu. Najpopularniejsze potrawy z wykorzystaniem szparagów to:

  • Szparagi białe smażone. Warzywa obgotowuje się we wrzątku przez 2 minuty i podsmaża na oliwie lub maśle z bułką tartą. Szparagi białe podaje się skropione sokiem z cytryny jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
  • Szparagi białe z grilla. Na ruszcie układa się je nabite po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.
  • Szparagi białe z sosem beszamelowym bądź holenderskim (ugotowane, usmażone albo upieczone).
  • Szparagi białe z jajkami w koszulkach.
  • Szparagi białe z szynką parmeńską lub owinięte plasterkami boczku.
  • Szparagi białe w sałatce z truskawkami, szpinakiem oraz octem balsamicznym.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm