Szparagi białe – kalorie, właściwości, jak gotować, jak przyrządzić
Szparagi białe łagodzą nerwowość, działają oczyszczająco i są niskokaloryczne. Kupuje się zwarte i jędrne szparagi białe i obiera je przed gotowaniem.
Szparagi białe – kalorie i właściwości
Króciutki sezon na superzdrowe i wykwintne szparagi, pochodzące z basenu Morza Śródziemnego rozpoczyna się z końcem kwietnia. Do jedzenia nadają się kłącza szparagów, rosnące pod ziemią. Gdy białe szparagi wychodzą na powierzchnię i oddziałuje na nie słońce, zielenieją. Trzecią, równie wartościową odmianą szparagów są warzywa o fioletowym odcieniu, nieco słodsze, o intensywniejszym smaku i zapachu. Stanowią one formę przejściową pomiędzy szparagami białymi a zielonymi.
Ile kalorii mają białe szparagi? W 100 gramach szparagów białych znajduje się jedynie 20 kalorii, są więc one warzywem szczególnie polecanym na dietach odchudzających. Dodatkowo białe szparagi mają niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i mało węglowodanów. W szparagach białych znajdują się:
- kwas foliowy, opóźniający starzenie,
- asparagina, regulująca funkcjonowanie nerek,
- potas, usuwający wodę,
- witamina C, na odporność,
- witaminy A i E, poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci,
- witaminy z grupy B oraz mangan, usprawniające pracę układu nerwowego,
- witamina K, odpowiadająca za krzepliwość krwi,
- żelazo, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Jak wybrać najlepsze szparagi?
Szparagi białe – jak gotować szparagi?
Kupując białe szparagi, wybiera się okazy jędrne, sprężyste, bez brązowych końcówek, ze zwartymi główkami. Szparagi białe są najdelikatniejsze w smaku. Ich grubość i twardość sprawia, że przed gotowaniem i przyrządzaniem należy je obrać. Stwardniałe włókna na spodzie warzywa usuwa się delikatnie obieraczką lub ostrym nożykiem (obiera się je bardzo cienko) w kierunku do góry, a następnie od razu gotuje się białe szparagi.
Wody do gotowania białych szparagów nie soli się. Smak warzyw poprawi odrobina soku z cytryny bądź mleka. Białe szparagi gotuje się pionowo w pęczkach przez 10 minut, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody w garnku. Można je również przygotować na parze, a po ugotowaniu należy natychmiast odsączyć białe szparagi.
Szparagi białe – jak przyrządzić?
Tylko świeże białe szparagi są smaczne po przygotowaniu. Trzeba je więc zjeść jak najszybciej po zakupie i od razu po przygotowaniu. Najpopularniejsze potrawy z wykorzystaniem szparagów to:
- Szparagi białe smażone. Warzywa obgotowuje się we wrzątku przez 2 minuty i podsmaża na oliwie lub maśle z bułką tartą. Szparagi białe podaje się skropione sokiem z cytryny jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
- Szparagi białe z grilla. Na ruszcie układa się je nabite po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.
- Szparagi białe z sosem beszamelowym bądź holenderskim (ugotowane, usmażone albo upieczone).
- Szparagi białe z jajkami w koszulkach.
- Szparagi białe z szynką parmeńską lub owinięte plasterkami boczku.
- Szparagi białe w sałatce z truskawkami, szpinakiem oraz octem balsamicznym.