WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Szparagi białe – kalorie, właściwości, jak gotować, jak przyrządzić

Szparagi białe łagodzą nerwowość, działają oczyszczająco i są niskokaloryczne. Kupuje się zwarte i jędrne szparagi białe i obiera je przed gotowaniem.

szparagiSzparagi białe są najdelikatniejsze w smaku
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Szparagi białe – kalorie i właściwości

Króciutki sezon na superzdrowe i wykwintne szparagi, pochodzące z basenu Morza Śródziemnego rozpoczyna się z końcem kwietnia. Do jedzenia nadają się kłącza szparagów, rosnące pod ziemią. Gdy białe szparagi wychodzą na powierzchnię i oddziałuje na nie słońce, zielenieją. Trzecią, równie wartościową odmianą szparagów są warzywa o fioletowym odcieniu, nieco słodsze, o intensywniejszym smaku i zapachu. Stanowią one formę przejściową pomiędzy szparagami białymi a zielonymi.

Ile kalorii mają białe szparagi? W 100 gramach szparagów białych znajduje się jedynie 20 kalorii, są więc one warzywem szczególnie polecanym na dietach odchudzających. Dodatkowo białe szparagi mają niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i mało węglowodanów. W szparagach białych znajdują się:

  • kwas foliowy, opóźniający starzenie,
  • asparagina, regulująca funkcjonowanie nerek,
  • potas, usuwający wodę,
  • witamina C, na odporność,
  • witaminy A i E, poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • witaminy z grupy B oraz mangan, usprawniające pracę układu nerwowego,
  • witamina K, odpowiadająca za krzepliwość krwi,
  • żelazo, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Szparagi białe – jak gotować szparagi?

Kupując białe szparagi, wybiera się okazy jędrne, sprężyste, bez brązowych końcówek, ze zwartymi główkami. Szparagi białe są najdelikatniejsze w smaku. Ich grubość i twardość sprawia, że przed gotowaniem i przyrządzaniem należy je obrać. Stwardniałe włókna na spodzie warzywa usuwa się delikatnie obieraczką lub ostrym nożykiem (obiera się je bardzo cienko) w kierunku do góry, a następnie od razu gotuje się białe szparagi.

Wody do gotowania białych szparagów nie soli się. Smak warzyw poprawi odrobina soku z cytryny bądź mleka. Białe szparagi gotuje się pionowo w pęczkach przez 10 minut, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody w garnku. Można je również przygotować na parze, a po ugotowaniu należy natychmiast odsączyć białe szparagi.

Szparagi białe – jak przyrządzić?

Tylko świeże białe szparagi są smaczne po przygotowaniu. Trzeba je więc zjeść jak najszybciej po zakupie i od razu po przygotowaniu. Najpopularniejsze potrawy z wykorzystaniem szparagów to:

  • Szparagi białe smażone. Warzywa obgotowuje się we wrzątku przez 2 minuty i podsmaża na oliwie lub maśle z bułką tartą. Szparagi białe podaje się skropione sokiem z cytryny jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
  • Szparagi białe z grilla. Na ruszcie układa się je nabite po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.
  • Szparagi białe z sosem beszamelowym bądź holenderskim (ugotowane, usmażone albo upieczone).
  • Szparagi białe z jajkami w koszulkach.
  • Szparagi białe z szynką parmeńską lub owinięte plasterkami boczku.
  • Szparagi białe w sałatce z truskawkami, szpinakiem oraz octem balsamicznym.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości