Szparagi białe – kalorie, właściwości, jak gotować, jak przyrządzić

Szparagi białe łagodzą nerwowość, działają oczyszczająco i są niskokaloryczne. Kupuje się zwarte i jędrne szparagi białe i obiera je przed gotowaniem.

szparagiSzparagi białe są najdelikatniejsze w smaku
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Szparagi białe – kalorie i właściwości

Króciutki sezon na superzdrowe i wykwintne szparagi, pochodzące z basenu Morza Śródziemnego rozpoczyna się z końcem kwietnia. Do jedzenia nadają się kłącza szparagów, rosnące pod ziemią. Gdy białe szparagi wychodzą na powierzchnię i oddziałuje na nie słońce, zielenieją. Trzecią, równie wartościową odmianą szparagów są warzywa o fioletowym odcieniu, nieco słodsze, o intensywniejszym smaku i zapachu. Stanowią one formę przejściową pomiędzy szparagami białymi a zielonymi.

Ile kalorii mają białe szparagi? W 100 gramach szparagów białych znajduje się jedynie 20 kalorii, są więc one warzywem szczególnie polecanym na dietach odchudzających. Dodatkowo białe szparagi mają niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i mało węglowodanów. W szparagach białych znajdują się:

  • kwas foliowy, opóźniający starzenie,
  • asparagina, regulująca funkcjonowanie nerek,
  • potas, usuwający wodę,
  • witamina C, na odporność,
  • witaminy A i E, poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • witaminy z grupy B oraz mangan, usprawniające pracę układu nerwowego,
  • witamina K, odpowiadająca za krzepliwość krwi,
  • żelazo, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Szparagi białe – jak gotować szparagi?

Kupując białe szparagi, wybiera się okazy jędrne, sprężyste, bez brązowych końcówek, ze zwartymi główkami. Szparagi białe są najdelikatniejsze w smaku. Ich grubość i twardość sprawia, że przed gotowaniem i przyrządzaniem należy je obrać. Stwardniałe włókna na spodzie warzywa usuwa się delikatnie obieraczką lub ostrym nożykiem (obiera się je bardzo cienko) w kierunku do góry, a następnie od razu gotuje się białe szparagi.

Wody do gotowania białych szparagów nie soli się. Smak warzyw poprawi odrobina soku z cytryny bądź mleka. Białe szparagi gotuje się pionowo w pęczkach przez 10 minut, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody w garnku. Można je również przygotować na parze, a po ugotowaniu należy natychmiast odsączyć białe szparagi.

Szparagi białe – jak przyrządzić?

Tylko świeże białe szparagi są smaczne po przygotowaniu. Trzeba je więc zjeść jak najszybciej po zakupie i od razu po przygotowaniu. Najpopularniejsze potrawy z wykorzystaniem szparagów to:

  • Szparagi białe smażone. Warzywa obgotowuje się we wrzątku przez 2 minuty i podsmaża na oliwie lub maśle z bułką tartą. Szparagi białe podaje się skropione sokiem z cytryny jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
  • Szparagi białe z grilla. Na ruszcie układa się je nabite po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.
  • Szparagi białe z sosem beszamelowym bądź holenderskim (ugotowane, usmażone albo upieczone).
  • Szparagi białe z jajkami w koszulkach.
  • Szparagi białe z szynką parmeńską lub owinięte plasterkami boczku.
  • Szparagi białe w sałatce z truskawkami, szpinakiem oraz octem balsamicznym.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami