WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Szparagi białe – kalorie, właściwości, jak gotować, jak przyrządzić

Szparagi białe łagodzą nerwowość, działają oczyszczająco i są niskokaloryczne. Kupuje się zwarte i jędrne szparagi białe i obiera je przed gotowaniem.

szparagiSzparagi białe są najdelikatniejsze w smaku
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Szparagi białe – kalorie i właściwości

Króciutki sezon na superzdrowe i wykwintne szparagi, pochodzące z basenu Morza Śródziemnego rozpoczyna się z końcem kwietnia. Do jedzenia nadają się kłącza szparagów, rosnące pod ziemią. Gdy białe szparagi wychodzą na powierzchnię i oddziałuje na nie słońce, zielenieją. Trzecią, równie wartościową odmianą szparagów są warzywa o fioletowym odcieniu, nieco słodsze, o intensywniejszym smaku i zapachu. Stanowią one formę przejściową pomiędzy szparagami białymi a zielonymi.

Ile kalorii mają białe szparagi? W 100 gramach szparagów białych znajduje się jedynie 20 kalorii, są więc one warzywem szczególnie polecanym na dietach odchudzających. Dodatkowo białe szparagi mają niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i mało węglowodanów. W szparagach białych znajdują się:

  • kwas foliowy, opóźniający starzenie,
  • asparagina, regulująca funkcjonowanie nerek,
  • potas, usuwający wodę,
  • witamina C, na odporność,
  • witaminy A i E, poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • witaminy z grupy B oraz mangan, usprawniające pracę układu nerwowego,
  • witamina K, odpowiadająca za krzepliwość krwi,
  • żelazo, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Szparagi białe – jak gotować szparagi?

Kupując białe szparagi, wybiera się okazy jędrne, sprężyste, bez brązowych końcówek, ze zwartymi główkami. Szparagi białe są najdelikatniejsze w smaku. Ich grubość i twardość sprawia, że przed gotowaniem i przyrządzaniem należy je obrać. Stwardniałe włókna na spodzie warzywa usuwa się delikatnie obieraczką lub ostrym nożykiem (obiera się je bardzo cienko) w kierunku do góry, a następnie od razu gotuje się białe szparagi.

Wody do gotowania białych szparagów nie soli się. Smak warzyw poprawi odrobina soku z cytryny bądź mleka. Białe szparagi gotuje się pionowo w pęczkach przez 10 minut, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody w garnku. Można je również przygotować na parze, a po ugotowaniu należy natychmiast odsączyć białe szparagi.

Szparagi białe – jak przyrządzić?

Tylko świeże białe szparagi są smaczne po przygotowaniu. Trzeba je więc zjeść jak najszybciej po zakupie i od razu po przygotowaniu. Najpopularniejsze potrawy z wykorzystaniem szparagów to:

  • Szparagi białe smażone. Warzywa obgotowuje się we wrzątku przez 2 minuty i podsmaża na oliwie lub maśle z bułką tartą. Szparagi białe podaje się skropione sokiem z cytryny jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
  • Szparagi białe z grilla. Na ruszcie układa się je nabite po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.
  • Szparagi białe z sosem beszamelowym bądź holenderskim (ugotowane, usmażone albo upieczone).
  • Szparagi białe z jajkami w koszulkach.
  • Szparagi białe z szynką parmeńską lub owinięte plasterkami boczku.
  • Szparagi białe w sałatce z truskawkami, szpinakiem oraz octem balsamicznym.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇