Carpaccio wołowe z pieczarkami i żurawiną amerykańską
- Składniki na 4 porcje:
- 350 g filetów z wołowiny
- 150 pieczarek
- 150 g rukoli
- 1 łyżka stołowa soku z żurawiny amerykańskiej
- 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
- Sól
- Pieprz
- 1/2 cukru
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 80 g całej suszonej żurawiny amerykańskiej
- 60 g seru Pecorino
1. Filety wołowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do zamrażarki. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Umyć i osuszyć rukolę.
2. Wymieszać razem sok z żurawiny amerykańskiej, ocet, sól, pieprz i cukier. Dodać do tego oliwę z oliwek oraz żurawinę amerykańską.
3. Zatrzeć ser, a następnie pokroić zmrożone filety w cieniutkie plastry. Na talerzu ułożyć rukolę, filety i pieczarki, pokropić sosem vinaigrette i odczekać aż naciągnie. Przed podaniem posypać serem.
Przepis dodał użytkownik m.ponce
Podziel się opinią
Komentarze