Carpaccio wołowe z pieczarkami i żurawiną amerykańską

Obraz

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 350 g filetów z wołowiny
  • 150 pieczarek
  • 150 g rukoli
  • 1 łyżka stołowa soku z żurawiny amerykańskiej
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 cukru
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 80 g całej suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 60 g seru Pecorino

Przepis

1. Filety wołowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do zamrażarki. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Umyć i osuszyć rukolę.

Przepis

2. Wymieszać razem sok z żurawiny amerykańskiej, ocet, sól, pieprz i cukier. Dodać do tego oliwę z oliwek oraz żurawinę amerykańską.

Przepis

3. Zatrzeć ser, a następnie pokroić zmrożone filety w cieniutkie plastry. Na talerzu ułożyć rukolę, filety i pieczarki, pokropić sosem vinaigrette i odczekać aż naciągnie. Przed podaniem posypać serem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja