Makaron carbonara według tradycyjnego przepisu z 1900 roku jest świetną propozycją na obiad, który pokocha cała rodzina. Przepis pochodzi z bloga Przepisytradyjne.pl.
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
5 jajek
200 ml śmietanki 12 procent
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
200 g boczku
posiekana natka pietruszki
80 g parmezanu
Przygotowanie:
Do roztrzepanych trzepaczką jajek dodać szczyptę soli i starty parmezan. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać śmietankę, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Wszystko ubić trzepaczką. Sos jest gotowy.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła i dodać cienko pokrojony boczek (jeżeli nasz boczek ma wg nas odpowiednią ilość tłuszczu, to możemy nie dodawać masła, tylko wyłożyć go na suchą i dobrze rozgrzaną patelnię). Po 10 minutach, kiedy boczek jest już złocisty, dodać do niego chochlę wrzącej wody, w której gotował się makaron. Wymieszać i zostawić na ok. 3 minuty.
Do boczku dodać ugotowany na bardzo twardo makaron. Zdjąć patelnię z ognia (to jest bardzo ważny krok, inaczej nie wyjdzie nam sos!) i dodać do makaronu sos. Wszystko intensywnie wymieszać i podać na stół. Można posypać świeżą natką pietruszki.
Podane proporcje są sugerowane dla 5 osób.