Carbonara według przepisu z 1900 roku

Pokocha go cała rodzina

Makaron carbonara według tradycyjnego przepisu z 1900 roku jest świetną propozycją na obiad, który pokocha cała rodzina. Przepis pochodzi z bloga Przepisytradyjne.pl.

Składniki:
500 g makaronu spaghetti
5 jajek
200 ml śmietanki 12 procent
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
200 g boczku
posiekana natka pietruszki
80 g parmezanu

Przygotowanie:
Do roztrzepanych trzepaczką jajek dodać szczyptę soli i starty parmezan. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać śmietankę, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Wszystko ubić trzepaczką. Sos jest gotowy.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła i dodać cienko pokrojony boczek (jeżeli nasz boczek ma wg nas odpowiednią ilość tłuszczu, to możemy nie dodawać masła, tylko wyłożyć go na suchą i dobrze rozgrzaną patelnię). Po 10 minutach, kiedy boczek jest już złocisty, dodać do niego chochlę wrzącej wody, w której gotował się makaron. Wymieszać i zostawić na ok. 3 minuty.
Do boczku dodać ugotowany na bardzo twardo makaron. Zdjąć patelnię z ognia (to jest bardzo ważny krok, inaczej nie wyjdzie nam sos!) i dodać do makaronu sos. Wszystko intensywnie wymieszać i podać na stół. Można posypać świeżą natką pietruszki.
Podane proporcje są sugerowane dla 5 osób.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie