Carbonara według przepisu z 1900 roku

Pokocha go cała rodzina

Makaron carbonara według tradycyjnego przepisu z 1900 roku jest świetną propozycją na obiad, który pokocha cała rodzina. Przepis pochodzi z bloga Przepisytradyjne.pl.

Składniki:
500 g makaronu spaghetti
5 jajek
200 ml śmietanki 12 procent
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
200 g boczku
posiekana natka pietruszki
80 g parmezanu

Przygotowanie:
Do roztrzepanych trzepaczką jajek dodać szczyptę soli i starty parmezan. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać śmietankę, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Wszystko ubić trzepaczką. Sos jest gotowy.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła i dodać cienko pokrojony boczek (jeżeli nasz boczek ma wg nas odpowiednią ilość tłuszczu, to możemy nie dodawać masła, tylko wyłożyć go na suchą i dobrze rozgrzaną patelnię). Po 10 minutach, kiedy boczek jest już złocisty, dodać do niego chochlę wrzącej wody, w której gotował się makaron. Wymieszać i zostawić na ok. 3 minuty.
Do boczku dodać ugotowany na bardzo twardo makaron. Zdjąć patelnię z ognia (to jest bardzo ważny krok, inaczej nie wyjdzie nam sos!) i dodać do makaronu sos. Wszystko intensywnie wymieszać i podać na stół. Można posypać świeżą natką pietruszki.
Podane proporcje są sugerowane dla 5 osób.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja