Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Obraz

Składniki

  • 12 płatów lasagne
  • 1 duże jajko
  • 400 siekanego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej.
  • Sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeżo mielony pieprz
  • pół pęczka bazylii.
  • Do podania: mix sałat

Przepis

Czosnek i cebulę obieramy, a następnie siekamy. Podsmażamy w rondelku na oliwie. Wlewamy passatę, krojone pomidory i dodajemy resztę składników (poza świeżą bazylią). Rondelek przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną bazylię i zestawiamy z ognia.

Przepis

Mieszamy razem ricottę z 1/4 mascarpone, 1/2 parmezanu, szpinakiem i szczyptą gałki muszkatołowej na gładka masę.

Przepis

3/4 mascarpone mieszamy z jajkiem również na gładką masę.

Przepis

Każdy z płatów lasagne gotujemy ok. 2-3 minut w osolonej wodzie z łyżką oliwy i odkładamy na bok tak, aby płaty się nie skleiły. Każdy płat smarujemy nadzieniem szpinakowym i zawijamy w rulon. Układamy w dużym naczyniu do zapiekania, do którego wlaliśmy wcześniej sos pomidorowy. Każdy z rulonów delikatnie wciskamy w sos tak, aby ścianki rulonów się nie skleiły. Na całość wykładamy masę jajeczną i posypujemy pozostałym parmezanem oraz gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż masa się zrumieni. Podajemy z mieszanką sałat skropioną oliwą.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle