Cannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricotta

Cannelloni to włoski makaron przypominający duże rurki. Doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Na obiad lub kolację wypróbuj doskonały przepis na cannelloni z serowo-kalafiorowym farszem. Palce lizać!

Cannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricottaCannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricotta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 g masła
  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 100 g parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól do smaku

Ciasto:

  • 100 g mąki typ 650
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 200 g sera ricotta
  • 100 g kalafiora
  • 100 g sałaty radicchio
  • 100 g parmezanu
  • 2 żółtka

Pesto:

  • 50 g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g płatków z migdałów
  • 2 łyżki oliwy

Przepis

  • Wyrabiamy ciasto i cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 10 centymetrowe kwadraty, które gotujemy we wrzącej wodzie. Odcedzamy.
  • W misce mieszamy wszystkie składniki do farszu i po uzyskaniu stałej konsystencji, wykładamy masę na makaronowe kwadraty ułożone na papierze do pieczenia. Zwijamy z farszem w rulony.
  • Na brytfannie wyłożonej papierem układamy przygotowane cannelloni.
  • W rondelku rozgrzewamy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia) i smarujemy nią cannelloni, wierzch posypujemy parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
  • Miksujemy rukolę, czosnek, uprażone płatki migdałów oraz oliwę. Tak przygotowanym pesto polewamy cannelloni.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle