Cannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricotta
Cannelloni to włoski makaron przypominający duże rurki. Doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Na obiad lub kolację wypróbuj doskonały przepis na cannelloni z serowo-kalafiorowym farszem. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 30 g masła
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 100 g parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól do smaku
Ciasto:
- 100 g mąki typ 650
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 200 g sera ricotta
- 100 g kalafiora
- 100 g sałaty radicchio
- 100 g parmezanu
- 2 żółtka
Pesto:
- 50 g rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 10 g płatków z migdałów
- 2 łyżki oliwy
Przepis
- Wyrabiamy ciasto i cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 10 centymetrowe kwadraty, które gotujemy we wrzącej wodzie. Odcedzamy.
- W misce mieszamy wszystkie składniki do farszu i po uzyskaniu stałej konsystencji, wykładamy masę na makaronowe kwadraty ułożone na papierze do pieczenia. Zwijamy z farszem w rulony.
- Na brytfannie wyłożonej papierem układamy przygotowane cannelloni.
- W rondelku rozgrzewamy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia) i smarujemy nią cannelloni, wierzch posypujemy parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
- Miksujemy rukolę, czosnek, uprażone płatki migdałów oraz oliwę. Tak przygotowanym pesto polewamy cannelloni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl