Buritto z jajecznicą i kiełbasą chorizo
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g chorizo
- 1 papryczka chili
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 3 tortille kukurydziane
- 5 jajek
- limonka lub cytryna
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki startego żółtego sera (cheddar lub gouda)
- pęczek pietruszki
1. Drobno pokrojony czosnek i cebulę szklimy na oliwie.
2. Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, chili siekamy, fasolę czerwoną odcedzamy i płuczemy.
3. Wszystkie składniki mieszamy z cebulą i czosnkiem na patelni i podsmażamy około 2 minuty.
4. Tortille podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C 3 minuty – wcześniej skrapiamy zimną wodą.
5. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, dodajemy starty ser i mieszamy.
6. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż jajka się zetną.
7. Na koniec wrzucamy posiekaną zieloną pietruszkę.
8. Na ciepłą tortillę układamy porcję jajecznicy z chorizo, posypiemy pietruszką i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!
Przepis poleca "Księgowa w kuchni"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze