- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g chorizo
- 1 papryczka chili
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 3 tortille kukurydziane
- 5 jajek
- limonka lub cytryna
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki startego żółtego sera (cheddar lub gouda)
- pęczek pietruszki
Przepis
1. Drobno pokrojony czosnek i cebulę szklimy na oliwie.
Przepis
2. Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, chili siekamy, fasolę czerwoną odcedzamy i płuczemy.
Przepis
3. Wszystkie składniki mieszamy z cebulą i czosnkiem na patelni i podsmażamy około 2 minuty.
Przepis
4. Tortille podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C 3 minuty – wcześniej skrapiamy zimną wodą.
Przepis
5. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, dodajemy starty ser i mieszamy.
Przepis
6. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż jajka się zetną.
Przepis
7. Na koniec wrzucamy posiekaną zieloną pietruszkę.
Przepis
8. Na ciepłą tortillę układamy porcję jajecznicy z chorizo, posypiemy pietruszką i skrapiamy sokiem z limonki.
Przepis
Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl