Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniem

Burek nie jest może najszybszą w przygotowaniu przekąską, ale warto poświęcić jej czas. Pysznym ''trójkącikiem'' z mięsem, serem lub innym farszem zajadają się np. Chorwaci i mieszkańcy krajów arabskich. Burek jest tam tak popularny, że uchodzi za fast food, coś do przekąszenia w biegu, co mozna kupić na każdym rogu. Tajemnicą burka jest udane warstwowe ciasto - tzw. filo lub po prostu francuskie.

Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniemBurek. Chorwacki przysmak z nadzieniem
oprac. Alicja Jasińska

Składniki

Składniki na ciasto filo:

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1,5 kostki masła
  • łyżeczka soli

Składniki

Składniki na farsz:

Składniki

  • 0,5 k mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz, ewentualnie i ulubione przyprawy

Przepis

Wysypujemy mąkę na stolnicę, w górce robimy dołek i jajko. Dodajemy, sól, wodę i wyrabiamy do lepkiej masy. Ciasto dzielimy na kuleczki po ok. 50 g i pod przykryciem pozwalamy mu ''odpocząć'' przez 20 minut. Zanim zaczniemy rozwałkowywać ciasto, należy rozpuścić masło.

Przepis

Kawałki ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeśli zbytnio się kleją, podpisujemy je mąką ziemniaczaną.

Przepis

Zaczynamy ''układać'' burka. Pierwszy placek smarujemy masłem i kładziemy na nim następny. Powtarzamy czynność kilka razy. Ostatniej warstwy spodu burka - czyli 6 lub 7 placka - nie smarujemy już masłem. Nie przyciskamy placków do siebie.

Przepis

Smarujemy masłem blachę, w której będziemy piec naszego burka. Bierzemy spód naszego burka, rozciągamy do rozmiarów blachy i kładziemy na niej.

Przepis

Mięso jest bardzo proste do przygotowania. Podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Smażymy, aż mięso będzie gotowe.

Przepis

Połowę farszu wykładamy na spód burka. Na niego kładziemy kolejną warstwę z placków, przygotowaną w taki sam sposób jak spód, ale nieco cieńszą - z 4-5 placków. Kładziemy pozostały farsz i dokańczamy burka kładąc na niego ostatnią warstwę z podobnej ilości placków, co na począku burka. Warstwę wierzchnią smarujemy masłem.

Przepis

Pieczemy burka przez pół godziny w temeraturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru