Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniem

Burek nie jest może najszybszą w przygotowaniu przekąską, ale warto poświęcić jej czas. Pysznym ''trójkącikiem'' z mięsem, serem lub innym farszem zajadają się np. Chorwaci i mieszkańcy krajów arabskich. Burek jest tam tak popularny, że uchodzi za fast food, coś do przekąszenia w biegu, co mozna kupić na każdym rogu. Tajemnicą burka jest udane warstwowe ciasto - tzw. filo lub po prostu francuskie.

Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniemBurek. Chorwacki przysmak z nadzieniem
oprac. Alicja Jasińska

Składniki

Składniki na ciasto filo:

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1,5 kostki masła
  • łyżeczka soli

Składniki

Składniki na farsz:

Składniki

  • 0,5 k mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz, ewentualnie i ulubione przyprawy

Przepis

Wysypujemy mąkę na stolnicę, w górce robimy dołek i jajko. Dodajemy, sól, wodę i wyrabiamy do lepkiej masy. Ciasto dzielimy na kuleczki po ok. 50 g i pod przykryciem pozwalamy mu ''odpocząć'' przez 20 minut. Zanim zaczniemy rozwałkowywać ciasto, należy rozpuścić masło.

Przepis

Kawałki ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeśli zbytnio się kleją, podpisujemy je mąką ziemniaczaną.

Przepis

Zaczynamy ''układać'' burka. Pierwszy placek smarujemy masłem i kładziemy na nim następny. Powtarzamy czynność kilka razy. Ostatniej warstwy spodu burka - czyli 6 lub 7 placka - nie smarujemy już masłem. Nie przyciskamy placków do siebie.

Przepis

Smarujemy masłem blachę, w której będziemy piec naszego burka. Bierzemy spód naszego burka, rozciągamy do rozmiarów blachy i kładziemy na niej.

Przepis

Mięso jest bardzo proste do przygotowania. Podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Smażymy, aż mięso będzie gotowe.

Przepis

Połowę farszu wykładamy na spód burka. Na niego kładziemy kolejną warstwę z placków, przygotowaną w taki sam sposób jak spód, ale nieco cieńszą - z 4-5 placków. Kładziemy pozostały farsz i dokańczamy burka kładąc na niego ostatnią warstwę z podobnej ilości placków, co na począku burka. Warstwę wierzchnią smarujemy masłem.

Przepis

Pieczemy burka przez pół godziny w temeraturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀