Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniem
Burek nie jest może najszybszą w przygotowaniu przekąską, ale warto poświęcić jej czas. Pysznym ''trójkącikiem'' z mięsem, serem lub innym farszem zajadają się np. Chorwaci i mieszkańcy krajów arabskich. Burek jest tam tak popularny, że uchodzi za fast food, coś do przekąszenia w biegu, co mozna kupić na każdym rogu. Tajemnicą burka jest udane warstwowe ciasto - tzw. filo lub po prostu francuskie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki na ciasto filo:
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1,5 kostki masła
- łyżeczka soli
Składniki
Składniki na farsz:
Składniki
- 0,5 k mielonego mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz, ewentualnie i ulubione przyprawy
Przepis
Wysypujemy mąkę na stolnicę, w górce robimy dołek i jajko. Dodajemy, sól, wodę i wyrabiamy do lepkiej masy. Ciasto dzielimy na kuleczki po ok. 50 g i pod przykryciem pozwalamy mu ''odpocząć'' przez 20 minut. Zanim zaczniemy rozwałkowywać ciasto, należy rozpuścić masło.
Przepis
Kawałki ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeśli zbytnio się kleją, podpisujemy je mąką ziemniaczaną.
Przepis
Zaczynamy ''układać'' burka. Pierwszy placek smarujemy masłem i kładziemy na nim następny. Powtarzamy czynność kilka razy. Ostatniej warstwy spodu burka - czyli 6 lub 7 placka - nie smarujemy już masłem. Nie przyciskamy placków do siebie.
Przepis
Smarujemy masłem blachę, w której będziemy piec naszego burka. Bierzemy spód naszego burka, rozciągamy do rozmiarów blachy i kładziemy na niej.
Przepis
Mięso jest bardzo proste do przygotowania. Podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Smażymy, aż mięso będzie gotowe.
Przepis
Połowę farszu wykładamy na spód burka. Na niego kładziemy kolejną warstwę z placków, przygotowaną w taki sam sposób jak spód, ale nieco cieńszą - z 4-5 placków. Kładziemy pozostały farsz i dokańczamy burka kładąc na niego ostatnią warstwę z podobnej ilości placków, co na począku burka. Warstwę wierzchnią smarujemy masłem.
Przepis
Pieczemy burka przez pół godziny w temeraturze 200 stopni.