Trwa ładowanie...
d1h906k
11-10-2018 12:11

Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniem

Przepis

Burek nie jest może najszybszą w przygotowaniu przekąską, ale warto poświęcić jej czas. Pysznym ''trójkącikiem'' z mięsem, serem lub innym farszem zajadają się np. Chorwaci i mieszkańcy krajów arabskich. Burek jest tam tak popularny, że uchodzi za fast food, coś do przekąszenia w biegu, co mozna kupić na każdym rogu. Tajemnicą burka jest udane warstwowe ciasto - tzw. filo lub po prostu francuskie.

d1h906k
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Składniki na ciasto filo:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1,5 kostki masła
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 0,5 k mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz, ewentualnie i ulubione przyprawy
Przepis

Wysypujemy mąkę na stolnicę, w górce robimy dołek i jajko. Dodajemy, sól, wodę i wyrabiamy do lepkiej masy. Ciasto dzielimy na kuleczki po ok. 50 g i pod przykryciem pozwalamy mu ''odpocząć'' przez 20 minut. Zanim zaczniemy rozwałkowywać ciasto, należy rozpuścić masło.

Kawałki ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeśli zbytnio się kleją, podpisujemy je mąką ziemniaczaną.

Zaczynamy ''układać'' burka. Pierwszy placek smarujemy masłem i kładziemy na nim następny. Powtarzamy czynność kilka razy. Ostatniej warstwy spodu burka - czyli 6 lub 7 placka - nie smarujemy już masłem. Nie przyciskamy placków do siebie.

Smarujemy masłem blachę, w której będziemy piec naszego burka. Bierzemy spód naszego burka, rozciągamy do rozmiarów blachy i kładziemy na niej.

Mięso jest bardzo proste do przygotowania. Podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Smażymy, aż mięso będzie gotowe.

Połowę farszu wykładamy na spód burka. Na niego kładziemy kolejną warstwę z placków, przygotowaną w taki sam sposób jak spód, ale nieco cieńszą - z 4-5 placków. Kładziemy pozostały farsz i dokańczamy burka kładąc na niego ostatnią warstwę z podobnej ilości placków, co na począku burka. Warstwę wierzchnią smarujemy masłem.

Pieczemy burka przez pół godziny w temeraturze 200 stopni.

Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h906k
d1h906k
d1h906k
d1h906k
Więcej tematów
d1h906k