Bułeczki śliwkowe. Słodka przekąska do kawy
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi to pyszna słodka przekąska do kawy. Bułeczki mogą śmiało konkurować ze sklepowymi drożdżówkami. Są miękkie i pulchne. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
*Składniki na rozczyn: *
• 10 dag świeżych drożdży
• 2 szklanki ciepłego mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
Składniki
Składniki na ciasto:
• 4 szklanki mąki pszennej
• 8 żółtek
• Niepełna szklanka cukru
• 20 dag masła
• ½ szklanki mleka
Składniki
Dodatkowo:
• Powidła
• Cukier puder
Przepis
1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski dużej wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy mleko oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Odstawiamy do wyrośnięcia
4. Kiedy ciasto już podwoiło objętość, ręką urywamy po kawałku, w środku umieszczamy po łyżeczce powideł śliwkowych i formujemy kuleczki.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.