Trwa ładowanie...
d2cw0eo
04-06-2020 10:39

Bułeczki śliwkowe. Słodka przekąska do kawy

Przepis

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi to pyszna słodka przekąska do kawy. Bułeczki mogą śmiało konkurować ze sklepowymi drożdżówkami. Są miękkie i pulchne. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

d2cw0eo
2.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

*Składniki na rozczyn: *
• 10 dag świeżych drożdży
• 2 szklanki ciepłego mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki cukru

Składniki na ciasto:
• 4 szklanki mąki pszennej
• 8 żółtek
• Niepełna szklanka cukru
• 20 dag masła
• ½ szklanki mleka

Dodatkowo:
• Powidła
• Cukier puder

Przepis

1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski dużej wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy mleko oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Odstawiamy do wyrośnięcia
4. Kiedy ciasto już podwoiło objętość, ręką urywamy po kawałku, w środku umieszczamy po łyżeczce powideł śliwkowych i formujemy kuleczki.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bułeczki śliwkowe. Słodka przekąska do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cw0eo
d2cw0eo
d2cw0eo
d2cw0eo
Więcej tematów
d2cw0eo