Budyń jaglany z dynią według receptury z 1926 roku. Palce lizać!

- Przeszukując ponad stuletnie książki z przepisami kulinarnymi nie trafiłam ani na jedną recepturę z wykorzystaniem dyni. Wydawało mi się to podejrzane, ponieważ oznaczałoby to, że pierwszy raz nie jestem w stanie odnaleźć jakiegokolwiek tropu na wykorzystanie w przeszłości danego produktu. Czyżby dynia stała się popularna dopiero od niedawna? - pisze Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Budyń jaglany z dynią według receptury z 1926 roku. Palce lizać!Budyń jaglany z dynią według receptury z 1926 roku. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ewentualne przyprawy: cynamon, imbir, miód, kardamon, goździki
  • 0.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szt dyni

Przepis

Dynię myję i kroję na mniejsze części. Wyjmuję ze środka pestki i kawałki dyni układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzam widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń. Gotuję kaszę jaglaną w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyjmuję miąższ upieczonej dyni i przekładam go do miseczki z gorącą jeszcze kaszą jaglaną. Blenduję całość do momentu aż powstanie klejący się i gładki budyń. To jest ten etap kiedy warto dodać ulubione przyprawy: cynamon, kardamon, mielone goździki, imbir, miód. Budyń jaglano-dyniowy przekładam do słoiczków. Bardzo dobrze smakuje w takiej postaci ale można też wzbogacić go dodatkami: np. podduszone w maśle cynamonowym śliwki z dodatkiem płatków owsianych i orzechów: włoskich oraz laskowych.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu