WAŻNE
TERAZ

Co dalej z wyborami i prezydentem Nawrockim? Bodnar ujawnia plan

Brokuły – właściwości i wartości odżywcze

Brokuł, znany też jako kapusta szparagowa, jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych i jest powszechnie używany przy komponowaniu wielu potraw.

BrokułyBrokuł ma silne właściwości antynowotworowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Denis and Yulia Pogostins
oprac.  KGD
4

Brokuł – właściwości

Brokuł zawiera dużo witaminy C oraz przeciwutleniacze, dzięki czemu wpływa na dobry wygląd skóry. Wspomaga też wytwarzanie kolagenu, budulca tkanki łącznej i chrząstek, a w związku z tym wzmacnia stawy i ścięgna. Po brokuły powinny sięgnąć osoby z osteoporozą oraz kruchymi i podatnymi na próchnicę zębami, ponieważ dostarczają one dużo wapnia i fosforu, które wzmacniają układ kostny.

Zawarty w brokule potas jest wskazany dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ usprawnia procesy odpowiedzialne za wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Brokuł pozytywnie wpływa na kondycję oczu, a dzieje się to dzięki witaminom A i C, a także luteinie, zeaksantynie i beta-karotenowi – zmniejsza zagrożenie powodowane przez dolegliwości takie jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej siatkówki, oraz chroni oczy przed promieniami UV.

Brokuły powinny być spożywane przez cukrzyków (ich indeks glikemiczny wynosi 15), ponieważ dostarczają chrom, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Brokuły są niskokaloryczną rośliną, zawierają dużo błonnika i zapewniają uczucie sytości, ale mogą powodować wzdęcia.

Dlaczego lepiej nie wylewać wody po gotowaniu brokułów?

Brokuł – sulforafan i działanie antynowotworowe

Brokuł ma silne właściwości antynowotworowe dzięki związkowi o nazwie sulforafan. Występuje on też kalafiorze, brukselce, jarmużu, rukoli czy kalarepie, ale najwięcej można go znaleźć w kiełkach brokułów (20-30 razy więcej niż dojrzałym brokule). Dzięki działaniu sulforafanu można się uchronić przed rakiem piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego, ale trzeba pamiętać, że zbawienny efekt antyrakowy może zostać zniweczony przez nieodpowiednie przygotowanie brokuła. Powinno się go blanszować w temperaturze 76 stopni Celsjusza, ponieważ poddawanie brokułów obróbce termicznej w wyższych temperaturach prowadzi do rozpadu mirozynazy, enzymu niezbędnego do produkcji sulforafanu.

Brokuły można poddawać działaniu pary wodnej przez 3-4 minuty. Według opinii niektórych naukowców działanie przeciwrakowe można pobudzić spożywając brokuły z pomidorami, surowymi warzywami kapustnymi, wasabi czy musztardą, ponieważ zawierają one ten aktywny enzym.

Brokuły mogą łagodzić objawy autyzmu, a działanie takie również zawdzięczają wspomnianemu wyżej sulforafanowi. Brokuły oraz kiełków brokułów zawdzięczają mu również działanie chroniące przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem przełyku i zapaleniem błony śluzowej żołądka.

Brokuł – zastosowanie w kuchni

Brokuł idealnie nadaje się jako dodatek warzywny do dań mięsnych, ryb, makaronów, kasz, ryżu i naleśników. Sprawdza się w zapiekankach i lazanii, może być dodawany do sałatek i zup, popularny jest też krem z brokuła. Można go również podawać samodzielnie w panierce lub jeść na surowo. Brokuły dobrze łączą się z czosnkiem, gałką muszkatołową i serami (feta, bryndza). Kiełki brokuła mają pikantny smak i są świetnym dodatkiem do surówek i kanapek.

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc