Brokuły – właściwości i wartości odżywcze
Brokuł, znany też jako kapusta szparagowa, jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych i jest powszechnie używany przy komponowaniu wielu potraw.
Brokuł – właściwości
Brokuł zawiera dużo witaminy C oraz przeciwutleniacze, dzięki czemu wpływa na dobry wygląd skóry. Wspomaga też wytwarzanie kolagenu, budulca tkanki łącznej i chrząstek, a w związku z tym wzmacnia stawy i ścięgna. Po brokuły powinny sięgnąć osoby z osteoporozą oraz kruchymi i podatnymi na próchnicę zębami, ponieważ dostarczają one dużo wapnia i fosforu, które wzmacniają układ kostny.
Zawarty w brokule potas jest wskazany dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ usprawnia procesy odpowiedzialne za wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Brokuł pozytywnie wpływa na kondycję oczu, a dzieje się to dzięki witaminom A i C, a także luteinie, zeaksantynie i beta-karotenowi – zmniejsza zagrożenie powodowane przez dolegliwości takie jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej siatkówki, oraz chroni oczy przed promieniami UV.
Brokuły powinny być spożywane przez cukrzyków (ich indeks glikemiczny wynosi 15), ponieważ dostarczają chrom, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Brokuły są niskokaloryczną rośliną, zawierają dużo błonnika i zapewniają uczucie sytości, ale mogą powodować wzdęcia.
Dlaczego lepiej nie wylewać wody po gotowaniu brokułów?
Brokuł – sulforafan i działanie antynowotworowe
Brokuł ma silne właściwości antynowotworowe dzięki związkowi o nazwie sulforafan. Występuje on też kalafiorze, brukselce, jarmużu, rukoli czy kalarepie, ale najwięcej można go znaleźć w kiełkach brokułów (20-30 razy więcej niż dojrzałym brokule). Dzięki działaniu sulforafanu można się uchronić przed rakiem piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego, ale trzeba pamiętać, że zbawienny efekt antyrakowy może zostać zniweczony przez nieodpowiednie przygotowanie brokuła. Powinno się go blanszować w temperaturze 76 stopni Celsjusza, ponieważ poddawanie brokułów obróbce termicznej w wyższych temperaturach prowadzi do rozpadu mirozynazy, enzymu niezbędnego do produkcji sulforafanu.
Brokuły można poddawać działaniu pary wodnej przez 3-4 minuty. Według opinii niektórych naukowców działanie przeciwrakowe można pobudzić spożywając brokuły z pomidorami, surowymi warzywami kapustnymi, wasabi czy musztardą, ponieważ zawierają one ten aktywny enzym.
Brokuły mogą łagodzić objawy autyzmu, a działanie takie również zawdzięczają wspomnianemu wyżej sulforafanowi. Brokuły oraz kiełków brokułów zawdzięczają mu również działanie chroniące przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem przełyku i zapaleniem błony śluzowej żołądka.
Brokuł – zastosowanie w kuchni
Brokuł idealnie nadaje się jako dodatek warzywny do dań mięsnych, ryb, makaronów, kasz, ryżu i naleśników. Sprawdza się w zapiekankach i lazanii, może być dodawany do sałatek i zup, popularny jest też krem z brokuła. Można go również podawać samodzielnie w panierce lub jeść na surowo. Brokuły dobrze łączą się z czosnkiem, gałką muszkatołową i serami (feta, bryndza). Kiełki brokuła mają pikantny smak i są świetnym dodatkiem do surówek i kanapek.