Brokuły – właściwości i wartości odżywcze

Brokuł, znany też jako kapusta szparagowa, jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych i jest powszechnie używany przy komponowaniu wielu potraw.

BrokułyBrokuł ma silne właściwości antynowotworowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Denis and Yulia Pogostins
oprac.  KGD

Brokuł – właściwości

Brokuł zawiera dużo witaminy C oraz przeciwutleniacze, dzięki czemu wpływa na dobry wygląd skóry. Wspomaga też wytwarzanie kolagenu, budulca tkanki łącznej i chrząstek, a w związku z tym wzmacnia stawy i ścięgna. Po brokuły powinny sięgnąć osoby z osteoporozą oraz kruchymi i podatnymi na próchnicę zębami, ponieważ dostarczają one dużo wapnia i fosforu, które wzmacniają układ kostny.

Zawarty w brokule potas jest wskazany dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ usprawnia procesy odpowiedzialne za wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Brokuł pozytywnie wpływa na kondycję oczu, a dzieje się to dzięki witaminom A i C, a także luteinie, zeaksantynie i beta-karotenowi – zmniejsza zagrożenie powodowane przez dolegliwości takie jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej siatkówki, oraz chroni oczy przed promieniami UV.

Brokuły powinny być spożywane przez cukrzyków (ich indeks glikemiczny wynosi 15), ponieważ dostarczają chrom, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Brokuły są niskokaloryczną rośliną, zawierają dużo błonnika i zapewniają uczucie sytości, ale mogą powodować wzdęcia.

Dlaczego lepiej nie wylewać wody po gotowaniu brokułów?

Brokuł – sulforafan i działanie antynowotworowe

Brokuł ma silne właściwości antynowotworowe dzięki związkowi o nazwie sulforafan. Występuje on też kalafiorze, brukselce, jarmużu, rukoli czy kalarepie, ale najwięcej można go znaleźć w kiełkach brokułów (20-30 razy więcej niż dojrzałym brokule). Dzięki działaniu sulforafanu można się uchronić przed rakiem piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego, ale trzeba pamiętać, że zbawienny efekt antyrakowy może zostać zniweczony przez nieodpowiednie przygotowanie brokuła. Powinno się go blanszować w temperaturze 76 stopni Celsjusza, ponieważ poddawanie brokułów obróbce termicznej w wyższych temperaturach prowadzi do rozpadu mirozynazy, enzymu niezbędnego do produkcji sulforafanu.

Brokuły można poddawać działaniu pary wodnej przez 3-4 minuty. Według opinii niektórych naukowców działanie przeciwrakowe można pobudzić spożywając brokuły z pomidorami, surowymi warzywami kapustnymi, wasabi czy musztardą, ponieważ zawierają one ten aktywny enzym.

Brokuły mogą łagodzić objawy autyzmu, a działanie takie również zawdzięczają wspomnianemu wyżej sulforafanowi. Brokuły oraz kiełków brokułów zawdzięczają mu również działanie chroniące przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem przełyku i zapaleniem błony śluzowej żołądka.

Brokuł – zastosowanie w kuchni

Brokuł idealnie nadaje się jako dodatek warzywny do dań mięsnych, ryb, makaronów, kasz, ryżu i naleśników. Sprawdza się w zapiekankach i lazanii, może być dodawany do sałatek i zup, popularny jest też krem z brokuła. Można go również podawać samodzielnie w panierce lub jeść na surowo. Brokuły dobrze łączą się z czosnkiem, gałką muszkatołową i serami (feta, bryndza). Kiełki brokuła mają pikantny smak i są świetnym dodatkiem do surówek i kanapek.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie