Brokuły – właściwości i wartości odżywcze

Brokuł, znany też jako kapusta szparagowa, jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych i jest powszechnie używany przy komponowaniu wielu potraw.

BrokułyBrokuł ma silne właściwości antynowotworowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Denis and Yulia Pogostins
oprac.  KGD

Brokuł – właściwości

Brokuł zawiera dużo witaminy C oraz przeciwutleniacze, dzięki czemu wpływa na dobry wygląd skóry. Wspomaga też wytwarzanie kolagenu, budulca tkanki łącznej i chrząstek, a w związku z tym wzmacnia stawy i ścięgna. Po brokuły powinny sięgnąć osoby z osteoporozą oraz kruchymi i podatnymi na próchnicę zębami, ponieważ dostarczają one dużo wapnia i fosforu, które wzmacniają układ kostny.

Zawarty w brokule potas jest wskazany dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ usprawnia procesy odpowiedzialne za wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Brokuł pozytywnie wpływa na kondycję oczu, a dzieje się to dzięki witaminom A i C, a także luteinie, zeaksantynie i beta-karotenowi – zmniejsza zagrożenie powodowane przez dolegliwości takie jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej siatkówki, oraz chroni oczy przed promieniami UV.

Brokuły powinny być spożywane przez cukrzyków (ich indeks glikemiczny wynosi 15), ponieważ dostarczają chrom, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Brokuły są niskokaloryczną rośliną, zawierają dużo błonnika i zapewniają uczucie sytości, ale mogą powodować wzdęcia.

Dlaczego lepiej nie wylewać wody po gotowaniu brokułów?

Brokuł – sulforafan i działanie antynowotworowe

Brokuł ma silne właściwości antynowotworowe dzięki związkowi o nazwie sulforafan. Występuje on też kalafiorze, brukselce, jarmużu, rukoli czy kalarepie, ale najwięcej można go znaleźć w kiełkach brokułów (20-30 razy więcej niż dojrzałym brokule). Dzięki działaniu sulforafanu można się uchronić przed rakiem piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego, ale trzeba pamiętać, że zbawienny efekt antyrakowy może zostać zniweczony przez nieodpowiednie przygotowanie brokuła. Powinno się go blanszować w temperaturze 76 stopni Celsjusza, ponieważ poddawanie brokułów obróbce termicznej w wyższych temperaturach prowadzi do rozpadu mirozynazy, enzymu niezbędnego do produkcji sulforafanu.

Brokuły można poddawać działaniu pary wodnej przez 3-4 minuty. Według opinii niektórych naukowców działanie przeciwrakowe można pobudzić spożywając brokuły z pomidorami, surowymi warzywami kapustnymi, wasabi czy musztardą, ponieważ zawierają one ten aktywny enzym.

Brokuły mogą łagodzić objawy autyzmu, a działanie takie również zawdzięczają wspomnianemu wyżej sulforafanowi. Brokuły oraz kiełków brokułów zawdzięczają mu również działanie chroniące przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem przełyku i zapaleniem błony śluzowej żołądka.

Brokuł – zastosowanie w kuchni

Brokuł idealnie nadaje się jako dodatek warzywny do dań mięsnych, ryb, makaronów, kasz, ryżu i naleśników. Sprawdza się w zapiekankach i lazanii, może być dodawany do sałatek i zup, popularny jest też krem z brokuła. Można go również podawać samodzielnie w panierce lub jeść na surowo. Brokuły dobrze łączą się z czosnkiem, gałką muszkatołową i serami (feta, bryndza). Kiełki brokuła mają pikantny smak i są świetnym dodatkiem do surówek i kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce