Boże Narodzenie na świecie. Co jedzą inni w czasie świąt?

Boże Narodzenie to w polskiej kulturze najważniejszy świąteczny czas. To dni do których przygotowujemy się z wielką starannością i szczególnie je celebrujemy. Tradycyjnie zasiadamy do wigilijnej kolacji, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Dzielimy się opłatkiem, na stole stawiamy 12 potraw i nakrycie dla samotnego wędrowca. Pod choinką góra prezentów i kolędy na ustach. Często rodzinne wyjście na pasterkę. A jak spędza się bożonarodzeniowy czas na świecie? I jakie potrawy świąteczne lubią nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi?

Świąteczny stółJak wyglądają święta na świecie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Szwecja

Boże Narodzenie zaczyna się już 13 grudnia, w dniu Świętej Łucji. To bardzo uroczysty dzień, w którym Jultomte - św. Mikołaj przynosi prezenty. Każdy, kto pojawi się tego dnia w szwedzkim domu, musi być ugoszczony. Tradycyjnymi potrawami świątecznymi jest między innymi ryżanka z cynamonem i migdałami, śledzie w słodkim occie, ryby i słynne grzane wino, czyli glogg.

Ukraina

Wigilia przypada na 6 stycznia. Tradycyjnie podczas wieczerzy wszyscy dzielą się prosforą - drożdżowym chlebkiem, który ma dwie strony - ludzką i boską z wizerunkiem Chrystusa. Każda potrawa, która znajduje się na wigilijnym stole, musi być choć raz spróbowana. A jest ich dwanaście i wszystkie postne. Najważniejsze to prosfora i kutia. Poza tym na przykład groch z fasolą, zupa rybna juszka, kapuśniak, ryba w galarecie, śledź marynowany, kotlety z kaszy gryczanej, placki ziemniaczane.

Niemcy

Przygotowania do świąt w niemieckich tradycyjnych domach rozpoczyna się pierwszego dnia adwentu. Wtedy gospodynie planują jak ozdobić dom, jakie potrawy pojawią się na stole i kto pojawi się jako gość. Niektórzy Niemcy uważają, że czas adwentu jest najważniejszym okresem związanym z Bożym Narodzeniem. Jest to czas oczekiwania na jedno z najważniejszych wydarzeń w chrześcijańskim świecie. Rozpoczynają się wtedy jarmarki świąteczne, które miały początek właśnie w Niemczech. Stąd pochodzi też zwyczaj dekorowania choinki. Głównym dniem świąt jest wigilia i wtedy na stołach pojawia się sałatka ziemniaczana, kiełbasa, dania rybne i skromne ciasta. Jest zwyczaj śpiewania kolęd, a prezenty ustawiane są na głównym stole. W pozostałe dwa dni świąt Niemcy jedzą gęsi, kaczki i indyki z pieczonymi kartoflami.

Wigilijne specjały Polski. Gospodyni domowa zdradza sekrety

Francja

Święta trwają tu dwa dni - wigilia i Boże Narodzenie. W domach ustawia się choinki, szopki i wiesza kolorowe lampki. Popularne dania na francuskich stołach to indyk z kasztanami, wędzony łosoś, kawior, pasztet z gęsich wątróbek, ostrygi i ślimaki. Bardzo ciekawa przystawka jest wydrążony chleb, w którym znajdują się małe kanapeczki z różnymi pastami. Najważniejszym deserem jest ciasto Buche de Noel w kształcie pnia drzewa, czekoladowe ciastka i lody. Pije się szampana. Natomiast w Prowansji po głównych wigilijnych daniach podaje się trzynaście, głównie owocowych deserów.

Jarmark świąteczny
© Adobe Stock | Bjoern Danzke

Meksyk

Boże Narodzenie obchodzone jest tu długo i bardzo uroczyście. Towarzyszą mu kolorowe dekoracje, szopki i procesje. Świętowanie rozpoczyna się 12 grudnia w dzień Matki Boskiej z Guadalupe. Powstają wtedy żywe szopki, a ludzie przebrani za świętą rodzinę, wędrują ulicami, prosząc o schronienie. Przyjmuje ich jedna rodzina w mieście dając jedzenie i mieszkanie. Wigilia rozpoczyna się 24 grudnia wieczerzą tuż przed sama północą. Przystawką są tortas - bagietki posmarowane pastą z fasoli, z awokado chili i cebulą. Potem je się zupę na wywarze wołowym z dodatkiem ziemniaków, pomidorów, papryki i kukurydzy. Główne danie stanowi indyk w czekoladzie, natomiast deserem jest flan - krem jajeczny podawany na zimno. Oczywiście śpiewane są kolędy i wszyscy uczestniczą w pasterce zwanej Mszą Koguta.

Australia

Boże Narodzenie trwa tam latem i święta zaczynają się już 1 grudnia.Wtedy stroi się choinkę, przyozdabia domy i podwórza. Oprócz światełek, stawia się dmuchane mikołaje, bałwany, krokodyle, renifery. Mikołaj przychodzi w wigilijną noc. Zamiast wieczerzy wigilijnej, 24 grudnia urządza się w Australii lunch. Tradycyjnie podaje się pieczonego indyka lub szynkę i pudding śliwkowy na deser. Często jest to także barbecue z kiełbaskami i sałatka coleslaw. 25 grudnia natomiast to najważniejszy dzień świąt. Rozdaje się wtedy prezenty i zasiada do świątecznego obiadu. Może być to jagnięcina lub kurczak curry.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości