Bouillabaisse

Obraz

Składniki

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
  • 2 kg morskich ryb, kalmarow i skorupiakow (mule, krewetki i
  • inne),
  • 4 pomidory,
  • 2 male pory,
  • 4 zabki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 lodyga selera,
  • 6 lyzek oleju,
  • suszona skorka z 1/2 pomaranczy,
  • 1/4 lyzeczki tymianku,
  • bouquet garni,
  • 1/4 lyzeczki szafranu,
  • sol, pieprz,
  • 1,5 l wody.

Przepis

1. Ryby oczyscic, oplukac. Odciac glowy, ogony, pletwy, wyjac osci. Odlozyc do
wywaru. Mieso z ryb pokroic na kawalki. Krewetki obrac ze skorupek, usunac
czarne zylki, umyc w osolonej wodzie. Skorupki odlozyc do wywaru. Kalmary
umyc, oczyscic. Mule wyszorowac metalowa szczotka. Jarzyny obrac, oplukac.
1 cebule posiekac, czosnek rozetrzec, biale czesci pora pokroic w plasterki,
zielone odrzucic. Pomidory pokroic na kawalki.
2. Przygotowac wywar: glowy, pletwy, ogony, kregoslupy ryb i skorupki z krewetek wlozyc do duzego garnka. Zalac woda, dodac 1 cebule, lodyge selera, marchewke, pieprz, bouquet garni i skorke pomaranczowa. Posolic, gotowac 30
min. Gotowy wywar przecedzic, dokladnie wycisnac.
3. Kalmary pokroic w krazki, dusic w oddzielnym garnku, az beda miekkie. Mule
zalac mala iloscia wody, gotowac na duzym ogniu. Gdy skorupki sie otworza
zdjac z ognia, odcedzic.
4. W plaskim garnku rozgrzac olej, wrzucic czosnek, posiekana cebule i pory.
Chwile smazyc. Dodac pomidory, dusic 5 min. Przetrzec przez sito, z powrotem wlozyc do garnka. Dodac przecedzony wywar, tymianek i szafran. Wlozyc
kawalki ryby, gotowac na malym ogniu. Po 3 min dodac kalmary i mule. Gotowac
jeszcze 5 min. W ostatniej minucie dorzucic krewetki. Doprawic sola i pieprzem. Do zupy podac grzanki z czosnkiem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał