Trwa ładowanie...
d2ih6is

Błyskawiczna potrawka z ciecierzycy i chorizo

Przepis
3.2
(5 głosów)
Oceń:
d2ih6is
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 250 g surowej, pikantnej kiełbasy chorizo w kawałku (tzw. chorizo fresco picante)
  • 60 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 6 papryczek piquillo lub innych marynowanych papryk bez skóry
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Do podania: kasza kuskus lub świeże pieczywo
Przepis

Obierz i drobno posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodać cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aż cebulka się zeszkli.

Chorizo pokrój w grubsze plasterki lub kosteczkę, paprykę umyj i bez gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Oba składniki dodaj do cebuli i czosnku. Odcedź ciecierzycę i również przełóż do smażących się składników. Mieszaj wszystko od czasu do czasu.

Odcedź paprykę, pokrój w cienkie paski. Podsmażaj chwilę razem z pozostałymi składnikami. Dodaj przecier i smaż całość ok. 3 minuty.

Skrop potrawę octem i wymieszaj. Drobno posiekaj natkę pietruszki, posyp nią danie, zamieszaj i podawaj, na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z pieczywem, ale jako danie obiadowe możesz też podać z kaszą kuskus.

d2ih6is
Błyskawiczna potrawka z ciecierzycy i chorizo
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
Więcej tematów
d2ih6is