- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g surowej, pikantnej kiełbasy chorizo w kawałku (tzw. chorizo fresco picante)
- 60 ml oliwy
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 1 czerwona papryka
- 6 papryczek piquillo lub innych marynowanych papryk bez skóry
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Do podania: kasza kuskus lub świeże pieczywo
Przepis
Obierz i drobno posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodać cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aż cebulka się zeszkli.
Przepis
Chorizo pokrój w grubsze plasterki lub kosteczkę, paprykę umyj i bez gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Oba składniki dodaj do cebuli i czosnku. Odcedź ciecierzycę i również przełóż do smażących się składników. Mieszaj wszystko od czasu do czasu.
Przepis
Odcedź paprykę, pokrój w cienkie paski. Podsmażaj chwilę razem z pozostałymi składnikami. Dodaj przecier i smaż całość ok. 3 minuty.
Przepis
Skrop potrawę octem i wymieszaj. Drobno posiekaj natkę pietruszki, posyp nią danie, zamieszaj i podawaj, na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z pieczywem, ale jako danie obiadowe możesz też podać z kaszą kuskus.