WAŻNE
TERAZ

Afera ws. działki pod CPK. Dymisje w KOWR

Biały czy czerwony? Sprawdź, który jest zdrowszy, zanim kupisz

Obraz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan

/ 6Kolor ma znaczenie

Obraz
© Adobe Stock

Różne rodzaje owoców i warzyw mogą zawierać nawet dwa razy więcej składników odżywczych. Okazuje się, że niektóre odmiany są znacznie lepsze dla naszego zdrowia niż inne. Wzięliśmy pod lupę winogrona, czosnek, cebulę, kapustę i pomarańcze. Zobaczcie, czym się różnią w zależności od koloru.

/ 6Kapusta

Obraz
© Adobe Stock

Czerwona kapusta zawiera dziesięciokrotnie więcej witaminy A, dwukrotnie więcej żelaza i 36 flawonoidów więcej niż biała. Witamina A wpływa na dobry wzrok, wspiera system odpornościowy i wspomaga transkrypcję genów. Flawonoidy (przeciwutleniacze) wpływają na poprawę pamięci i wykazują działanie antyrakotwórcze. Proces gotowania wypłukuje kapustę z niektórych składników odżywczych, więc starajcie się jeść ją na surowo - rozdrobnioną w sałatkach lub lekko smażoną.

/ 6Czosnek

Obraz
© Adobe Stock

Czosnek zawiera substancje fitochemiczne, które uważane są za pomocne w zapobieganiu niektórym rodzajom raka, obniżaniu "złego" cholesterolu LDL i ochronie przed chorobami serca. Jednak czerwone odmiany rumuńskie Red i Rocambole oferują nawet trzykrotnie więcej allicyny, biologicznie czynnego związku, który wytwarza się podczas siekania czosnku. Allicyna wykazuje działanie antybakteryjne. Obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie. Po przeciśnięciu przez praskę albo posiekanie czosnku zawsze odczekajcie co najmniej 10 minut zanim dodacie go do gotowania. Dlaczego? Ponieważ właśnie tyle czasu potrzeba, by allicyna się uwolniła.

/ 6Cebula

Obraz
© Adobe Stock

Jaka jest różnica między cebulą i szalotką? Szalotki mają trzy razy więcej witaminy C niż zwykłe cebule. Ich słodki, łagodny smak sprawia, że szalotki posiadają znacznie lepszy profil żywieniowy, oferując więcej wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości. Zawierają również więcej magnezu, potasu i cynku niż zwykła stara cebula.
Obie są bogate w związki chemiczne pochodzenia roślinnego zwane flawonoidami, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Jak również obie zawierają błonnik prebiotyczny, który pomaga w stymulowaniu wzrostu dobrych bakterii w jelitach. Jedzcie szalotki surowe i drobno posiekane w sałatce, zamiast gotowane, bo dzięki temu dostarczycie swojemu organizmowi nawet 50 proc. więcej witaminy C.

/ 6Winogrono

Obraz
© Adobe Stock

W porównaniu z innymi owocami winogrona nie są szczególnie znaczącym źródłem witamin i minerałów. Ich dużym plusem jest zawartość fitochemikaliów. Fioletowe winogrona zawierają ich zdecydowanie więcej niż białe. Im ciemniejsza jest skórka winogron, tym lepiej. Czerwone i fioletowe winogrona zawierają resweratrol, katechiny i proantocyjanidyny, które zapobiegają różnym nowotworom w tym piersi, okrężnicy i płuc. Badania wykazały również, że spożywanie winogron wpływa na lepszą pracę mózgu i zmniejsza ryzyko chorób serca. Trzymanie winogron w lodówce znacznie obniża ich poziom fitochemiczny, dlatego nigdy tego nie rób.

/ 6Pomarańcze

Obraz
© Adobe Stock

Mówiąc "pomarańcze", od razu wyobrażamy sobie soczyste, pomarańczowe owoce o kuszącym zapachu. Raczej niewielki odsetek osób pomyśli o ich czerwonej odmianie. Tymczasem czerwone pomarańcze są bogatsze w składniki odżywcze. Zawierają między innymi o 40 proc. więcej witaminy C niż zwykłe. Pomarańcze są cennym źródłem flawonoidów, składników odżywczych wpływających na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Nowe badania sugerują również, że fitosanitarna hesperydyna, występująca w pomarańczach, może pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu w procesie starzenia się i chronić przed utratą pamięci. Witamina C pomaga organizmowi lepiej absorbować żelazo, które często znajduje się w płatkach śniadaniowych. Jeśli podczas śniadania wypijecie szklankę soku pomarańczowego, wasz organizm będzie w stanie wchłonąć więcej żelaza ze zbóż lub tostów.

Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę