Biały czy czerwony? Sprawdź, który jest zdrowszy, zanim kupisz

Obraz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan

/ 6Kolor ma znaczenie

Obraz
© Adobe Stock

Różne rodzaje owoców i warzyw mogą zawierać nawet dwa razy więcej składników odżywczych. Okazuje się, że niektóre odmiany są znacznie lepsze dla naszego zdrowia niż inne. Wzięliśmy pod lupę winogrona, czosnek, cebulę, kapustę i pomarańcze. Zobaczcie, czym się różnią w zależności od koloru.

/ 6Kapusta

Obraz
© Adobe Stock

Czerwona kapusta zawiera dziesięciokrotnie więcej witaminy A, dwukrotnie więcej żelaza i 36 flawonoidów więcej niż biała. Witamina A wpływa na dobry wzrok, wspiera system odpornościowy i wspomaga transkrypcję genów. Flawonoidy (przeciwutleniacze) wpływają na poprawę pamięci i wykazują działanie antyrakotwórcze. Proces gotowania wypłukuje kapustę z niektórych składników odżywczych, więc starajcie się jeść ją na surowo - rozdrobnioną w sałatkach lub lekko smażoną.

/ 6Czosnek

Obraz
© Adobe Stock

Czosnek zawiera substancje fitochemiczne, które uważane są za pomocne w zapobieganiu niektórym rodzajom raka, obniżaniu "złego" cholesterolu LDL i ochronie przed chorobami serca. Jednak czerwone odmiany rumuńskie Red i Rocambole oferują nawet trzykrotnie więcej allicyny, biologicznie czynnego związku, który wytwarza się podczas siekania czosnku. Allicyna wykazuje działanie antybakteryjne. Obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie. Po przeciśnięciu przez praskę albo posiekanie czosnku zawsze odczekajcie co najmniej 10 minut zanim dodacie go do gotowania. Dlaczego? Ponieważ właśnie tyle czasu potrzeba, by allicyna się uwolniła.

/ 6Cebula

Obraz
© Adobe Stock

Jaka jest różnica między cebulą i szalotką? Szalotki mają trzy razy więcej witaminy C niż zwykłe cebule. Ich słodki, łagodny smak sprawia, że szalotki posiadają znacznie lepszy profil żywieniowy, oferując więcej wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości. Zawierają również więcej magnezu, potasu i cynku niż zwykła stara cebula.
Obie są bogate w związki chemiczne pochodzenia roślinnego zwane flawonoidami, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Jak również obie zawierają błonnik prebiotyczny, który pomaga w stymulowaniu wzrostu dobrych bakterii w jelitach. Jedzcie szalotki surowe i drobno posiekane w sałatce, zamiast gotowane, bo dzięki temu dostarczycie swojemu organizmowi nawet 50 proc. więcej witaminy C.

/ 6Winogrono

Obraz
© Adobe Stock

W porównaniu z innymi owocami winogrona nie są szczególnie znaczącym źródłem witamin i minerałów. Ich dużym plusem jest zawartość fitochemikaliów. Fioletowe winogrona zawierają ich zdecydowanie więcej niż białe. Im ciemniejsza jest skórka winogron, tym lepiej. Czerwone i fioletowe winogrona zawierają resweratrol, katechiny i proantocyjanidyny, które zapobiegają różnym nowotworom w tym piersi, okrężnicy i płuc. Badania wykazały również, że spożywanie winogron wpływa na lepszą pracę mózgu i zmniejsza ryzyko chorób serca. Trzymanie winogron w lodówce znacznie obniża ich poziom fitochemiczny, dlatego nigdy tego nie rób.

/ 6Pomarańcze

Obraz
© Adobe Stock

Mówiąc "pomarańcze", od razu wyobrażamy sobie soczyste, pomarańczowe owoce o kuszącym zapachu. Raczej niewielki odsetek osób pomyśli o ich czerwonej odmianie. Tymczasem czerwone pomarańcze są bogatsze w składniki odżywcze. Zawierają między innymi o 40 proc. więcej witaminy C niż zwykłe. Pomarańcze są cennym źródłem flawonoidów, składników odżywczych wpływających na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Nowe badania sugerują również, że fitosanitarna hesperydyna, występująca w pomarańczach, może pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu w procesie starzenia się i chronić przed utratą pamięci. Witamina C pomaga organizmowi lepiej absorbować żelazo, które często znajduje się w płatkach śniadaniowych. Jeśli podczas śniadania wypijecie szklankę soku pomarańczowego, wasz organizm będzie w stanie wchłonąć więcej żelaza ze zbóż lub tostów.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika