Biała fasola – ziarna pełne smaku. Najlepsze na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola to doskonałe źródło białka, dlatego warto ją jeść jak najczęściej. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po ciasta i ciasteczka. Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu.

Przepis na fasolkę po bretońsku zna każda dobra gospodyni. Kiedyś to danie było koszmarem zakładowych stołówek i barów mlecznych. Dziś z sentymentem wracamy do tradycyjnych przepisów. Ekspresową fasolkę po bretońsku przygotujecie z fasoli z puszki. Do tego podsmażona cebulka, kiełbasa, boczek, przecier pomidorowy i aromatyczne przyprawy. Palce lizać!

/ 5Dietetyczne muffinki

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola z puszki może być bazą dla dietetycznych babeczek. Z powodzeniem zastąpi... mąkę. Do tego dojrzały banan, jajka, kakao, syrop klonowy, proszek do pieczenia i laska wanilii. Składniki wystarczy zblendować i przełożyć do papilotek. Babeczki są wyrośnięte i wilgotne w środku. Można je jeść bez wyrzutów sumienia. Nikt nie domyśli się, że są z fasoli.

/ 5Wegetariański pasztet

Obraz
© 123RF.COM

Bezmięsne pasztety to świetna alternatywa dla tradycyjnych wędlin. Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba, ale można je jeść również w formie przystawki np. z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym. Na święta wypróbujcie pasztet z fasoli i pieczarek. Jest bardzo wilgotny, dobrze się kroi, ma kremową konsystencję i łagodny smak. Jego strukturę można wzbogacić siekanymi orzechami.

/ 5Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Konkurencja dla tradycyjnej grochówki. Dzięki dużej ilości warzyw jest sycąca i pełna smaku. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Poza fasolą znajdziemy w niej selera naciowego, pomidory, marchewkę, cebulę i makaron. Zupę doprawiamy chili, czosnkiem, solą morską i pieprzem. Doskonale rozgrzeje nawet w chłodny dzień.

/ 5Smalec bez tłuszczu

Obraz
© 123RF.COM

Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy zeszklić na oleju cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzoną fasolę z puszki blendujemy z sosem sojowym i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulkę, ponownie blendujemy i gotowe!

*Zobacz też: Kukurydza - złoto Indian *

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw