Biała fasola – ziarna pełne smaku. Najlepsze na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola to doskonałe źródło białka, dlatego warto ją jeść jak najczęściej. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po ciasta i ciasteczka. Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu.

Przepis na fasolkę po bretońsku zna każda dobra gospodyni. Kiedyś to danie było koszmarem zakładowych stołówek i barów mlecznych. Dziś z sentymentem wracamy do tradycyjnych przepisów. Ekspresową fasolkę po bretońsku przygotujecie z fasoli z puszki. Do tego podsmażona cebulka, kiełbasa, boczek, przecier pomidorowy i aromatyczne przyprawy. Palce lizać!

/ 5Dietetyczne muffinki

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola z puszki może być bazą dla dietetycznych babeczek. Z powodzeniem zastąpi... mąkę. Do tego dojrzały banan, jajka, kakao, syrop klonowy, proszek do pieczenia i laska wanilii. Składniki wystarczy zblendować i przełożyć do papilotek. Babeczki są wyrośnięte i wilgotne w środku. Można je jeść bez wyrzutów sumienia. Nikt nie domyśli się, że są z fasoli.

/ 5Wegetariański pasztet

Obraz
© 123RF.COM

Bezmięsne pasztety to świetna alternatywa dla tradycyjnych wędlin. Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba, ale można je jeść również w formie przystawki np. z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym. Na święta wypróbujcie pasztet z fasoli i pieczarek. Jest bardzo wilgotny, dobrze się kroi, ma kremową konsystencję i łagodny smak. Jego strukturę można wzbogacić siekanymi orzechami.

/ 5Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Konkurencja dla tradycyjnej grochówki. Dzięki dużej ilości warzyw jest sycąca i pełna smaku. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Poza fasolą znajdziemy w niej selera naciowego, pomidory, marchewkę, cebulę i makaron. Zupę doprawiamy chili, czosnkiem, solą morską i pieprzem. Doskonale rozgrzeje nawet w chłodny dzień.

/ 5Smalec bez tłuszczu

Obraz
© 123RF.COM

Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy zeszklić na oleju cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzoną fasolę z puszki blendujemy z sosem sojowym i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulkę, ponownie blendujemy i gotowe!

*Zobacz też: Kukurydza - złoto Indian *

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości