Biała fasola – ziarna pełne smaku. Najlepsze na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola to doskonałe źródło białka, dlatego warto ją jeść jak najczęściej. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po ciasta i ciasteczka. Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu.

Przepis na fasolkę po bretońsku zna każda dobra gospodyni. Kiedyś to danie było koszmarem zakładowych stołówek i barów mlecznych. Dziś z sentymentem wracamy do tradycyjnych przepisów. Ekspresową fasolkę po bretońsku przygotujecie z fasoli z puszki. Do tego podsmażona cebulka, kiełbasa, boczek, przecier pomidorowy i aromatyczne przyprawy. Palce lizać!

/ 5Dietetyczne muffinki

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola z puszki może być bazą dla dietetycznych babeczek. Z powodzeniem zastąpi... mąkę. Do tego dojrzały banan, jajka, kakao, syrop klonowy, proszek do pieczenia i laska wanilii. Składniki wystarczy zblendować i przełożyć do papilotek. Babeczki są wyrośnięte i wilgotne w środku. Można je jeść bez wyrzutów sumienia. Nikt nie domyśli się, że są z fasoli.

/ 5Wegetariański pasztet

Obraz
© 123RF.COM

Bezmięsne pasztety to świetna alternatywa dla tradycyjnych wędlin. Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba, ale można je jeść również w formie przystawki np. z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym. Na święta wypróbujcie pasztet z fasoli i pieczarek. Jest bardzo wilgotny, dobrze się kroi, ma kremową konsystencję i łagodny smak. Jego strukturę można wzbogacić siekanymi orzechami.

/ 5Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Konkurencja dla tradycyjnej grochówki. Dzięki dużej ilości warzyw jest sycąca i pełna smaku. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Poza fasolą znajdziemy w niej selera naciowego, pomidory, marchewkę, cebulę i makaron. Zupę doprawiamy chili, czosnkiem, solą morską i pieprzem. Doskonale rozgrzeje nawet w chłodny dzień.

/ 5Smalec bez tłuszczu

Obraz
© 123RF.COM

Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy zeszklić na oleju cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzoną fasolę z puszki blendujemy z sosem sojowym i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulkę, ponownie blendujemy i gotowe!

*Zobacz też: Kukurydza - złoto Indian *

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę