WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Biała fasola – ziarna pełne smaku. Najlepsze na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola to doskonałe źródło białka, dlatego warto ją jeść jak najczęściej. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po ciasta i ciasteczka. Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu.

Przepis na fasolkę po bretońsku zna każda dobra gospodyni. Kiedyś to danie było koszmarem zakładowych stołówek i barów mlecznych. Dziś z sentymentem wracamy do tradycyjnych przepisów. Ekspresową fasolkę po bretońsku przygotujecie z fasoli z puszki. Do tego podsmażona cebulka, kiełbasa, boczek, przecier pomidorowy i aromatyczne przyprawy. Palce lizać!

/ 5Dietetyczne muffinki

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola z puszki może być bazą dla dietetycznych babeczek. Z powodzeniem zastąpi... mąkę. Do tego dojrzały banan, jajka, kakao, syrop klonowy, proszek do pieczenia i laska wanilii. Składniki wystarczy zblendować i przełożyć do papilotek. Babeczki są wyrośnięte i wilgotne w środku. Można je jeść bez wyrzutów sumienia. Nikt nie domyśli się, że są z fasoli.

/ 5Wegetariański pasztet

Obraz
© 123RF.COM

Bezmięsne pasztety to świetna alternatywa dla tradycyjnych wędlin. Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba, ale można je jeść również w formie przystawki np. z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym. Na święta wypróbujcie pasztet z fasoli i pieczarek. Jest bardzo wilgotny, dobrze się kroi, ma kremową konsystencję i łagodny smak. Jego strukturę można wzbogacić siekanymi orzechami.

/ 5Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Konkurencja dla tradycyjnej grochówki. Dzięki dużej ilości warzyw jest sycąca i pełna smaku. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Poza fasolą znajdziemy w niej selera naciowego, pomidory, marchewkę, cebulę i makaron. Zupę doprawiamy chili, czosnkiem, solą morską i pieprzem. Doskonale rozgrzeje nawet w chłodny dzień.

/ 5Smalec bez tłuszczu

Obraz
© 123RF.COM

Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy zeszklić na oleju cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzoną fasolę z puszki blendujemy z sosem sojowym i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulkę, ponownie blendujemy i gotowe!

*Zobacz też: Kukurydza - złoto Indian *

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu