Sos chrzanowy
Sos chrzanowy idealnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a wyrazisty smak przypadnie każdemu do gustu.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 0,5 szkl śmietany (kwaśnej)
- 1 szkl rosołu
- sól, cukier, sok z cytryny
Przepis
Mąkę rozprowadzić 1/3 szkl zimnego rosołu. Pozostały rosół zagotować, do wrzącego wywaru wlać mąkę, zagotować, dodać masło i utarty chrzan, śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl