Trwa ładowanie...
d1pdy4x
d1pdy4x

Berner Roesti - placek ziemniaczany

Przepis

Szwajcarski placek ziemniaczany zazwyczaj jest wielkości patelni, na której był smażony. Jednak w zależności od regionu Szwajcarii rösti podaje się z innymi składnikami – makaronem, boczkiem, kiełbasą, roztopionym serem, cebulą lub kminkiem, ale zawsze na szwajcarskim placku ziemniaczanym znajdziesz kleks kwaśnej śmietany.

3.2
(6 głosów)
Oceń:
Berner Roesti - placek ziemniaczany
123RF
Składniki
  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 50 g boczku
  • 2 łyżki mleka
Przepis
  • Wystudzone ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o dużych otworach.
  • Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorące masło. Dodajemy ziemniaki, mieszamy przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz i przyprawiamy do smaku. Studzimy.
  • Z masy formujemy jeden lub kilka placków, smażymy na rumiano z jednej strony.
  • Następnie skrapiamy mlekiem, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Jest to świetny dodatek np. do gulaszu.

Przepis dodał użytkownik siwa

Berner Roesti - placek ziemniaczany
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
5
Share
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x