Berner Roesti - placek ziemniaczany

Szwajcarski placek ziemniaczany zazwyczaj jest wielkości patelni, na której był smażony. Jednak w zależności od regionu Szwajcarii rösti podaje się z innymi składnikami – makaronem, boczkiem, kiełbasą, roztopionym serem, cebulą lub kminkiem, ale zawsze na szwajcarskim placku ziemniaczanym znajdziesz kleks kwaśnej śmietany.

Berner Roesti - placek ziemniaczanyBerner Roesti - placek ziemniaczany

Składniki

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 50 g boczku
  • 2 łyżki mleka

Przepis

  • Wystudzone ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o dużych otworach.
  • Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorące masło. Dodajemy ziemniaki, mieszamy przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz i przyprawiamy do smaku. Studzimy.
  • Z masy formujemy jeden lub kilka placków, smażymy na rumiano z jednej strony.
  • Następnie skrapiamy mlekiem, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Jest to świetny dodatek np. do gulaszu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości