Berner Roesti - placek ziemniaczany
Szwajcarski placek ziemniaczany zazwyczaj jest wielkości patelni, na której był smażony. Jednak w zależności od regionu Szwajcarii rösti podaje się z innymi składnikami – makaronem, boczkiem, kiełbasą, roztopionym serem, cebulą lub kminkiem, ale zawsze na szwajcarskim placku ziemniaczanym znajdziesz kleks kwaśnej śmietany.
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- 50 g boczku
- 2 łyżki mleka
- Wystudzone ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o dużych otworach.
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorące masło. Dodajemy ziemniaki, mieszamy przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz i przyprawiamy do smaku. Studzimy.
- Z masy formujemy jeden lub kilka placków, smażymy na rumiano z jednej strony.
- Następnie skrapiamy mlekiem, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Jest to świetny dodatek np. do gulaszu.
Przepis dodał użytkownik siwa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze